latinica  ћирилица
30/11/2020 |  19:34 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Ко прислушкује предсједника ВСТС-а? (ВИДЕО)

Сједница Високог судског и тужилачког савјета која ће се одржати у четвртак у Сарајеву биће отворена за јавност.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

На дневном реду је притисак у којем ради ова институција, потврдио је за РТРС предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија, наводећи да повод сједнице јесу монтирани аудио снимци који су, каже, плод континуираног праћења и прислушкивања обавјештајних или параобавјештајних кругова.

Пресретнута или једноставно копирана комуникација Милана Тегелтије у затвореној групи, са члановима ВСТС за пар сати објелодањена је у јавности. А шта је у њој спорно? То што предсједник ВСТС позива чланове ВСТС на консултације у Бањалуку или што има разлога да сумња да су и просторије ВСТС покривене незаконитим аудио, а можда и видео системом праћења?

Тегелтији није познато да постоји судски налог за његово или праћење било кога од чланова ВСТС.

- Очигледно се ради о томе да Савјет ради у несигурним условима и да је чак и комуникација, која није јавна, компромитована. Не ради се ту о мени, овдје се ради о подршци законитости, безбједности. Говоримо о амбијенту у којем радимо, у којем треба да доносимо законите одлуке без притисака - изјавио је Тегелтија.

Тегелтија није изненађен ни брзом реакцијом појединих међународних кругова, који су попут високог представника у БиХ одмах затражили његову смјену. Јасни су, каже, и циљеви.

- Елиминација мене као предсједника, а даље оних који нису у складу са одређеним политикама, првенствено мислим на политику СДА. Ја сам праћен и под надзором у сваком могућем смислу. Не постоји судска наредба којом је одобрена, макар ја не знам, таква врста праћења, ухођења, прислушкивања, снимања, монтирања и тако даље - истакао је Тегелтија.

Док је СДА контролисала правосуђе свједочили смо бројним оптужницама против Мирка Шаровића, Драгана Човића, Фахрудина Радончића, подсјећа декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић.

- Тегелтија је прва препрека, друга вјероватно /главни тужилац/ Гордана Тадић, а потом све судије и тужиоци који нису по вољи СДА. Метод који су изабрали је срамотан. Дакле, неовлаштено тонско снимање умјесто да буде кривично санкционисано постало је легитимно средство за политичке обрачуне - изјавио је Ћеранић.

Подршка Тегелтији и глас против незаконитог праћења и снимања стиже и од чланова ВСТС-а, истина, углавном Срба и Хрвата.

Но, поријеклом незаконито прибављеног снимака разговора предсједника ВСТС-а са бившом чланицом Савјета Милијаном Бухом, који је према тврдњи Тегелтије још и монтиран нико се не бави.

Незаконито параобавјештајно дјеловање постало је бх. пракса.