latinica  ћирилица
30/11/2020 |  16:05 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Радмановић-Дачић: Убрзано радити на иницијативи "мини-Шенген"

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је данас да је важно убрзано радити на иницијативи "мини-Шенген", односно слободном протоку робе, људи и капитала у региону.
Радмановић - Дачић - састанак - Фото: СРНА
Радмановић - Дачић - састанакФото: СРНА

Радмановић је, након састанка са предсједником Скупштине Србије Ивицом Дачићем, оцијенио да би реализација те иницијативе представљала искорак ка стварању бољих односа у региону.

- Морамо радити убрзано да бисмо направили искорак који би био врло важан да нам се не би дешавале исхитрене одлуке и тешке реченице - навео је Радмановић.

О дешавањима између Београда и Подгорице у вези са амбасадорима, Радмановић је рекао да је и раније у региону било исхитрених одлука и тешких реченица, те да ипак све зависи од носилаца најодговорнијих функција у појединим земљама у региону.

Дачић је рекао да повлачење одлуке о протјеривању црногорског амбасадора у Београду Тарзана Милошевића представља потез добре воље Србије, која, како је нагласио, не жели да на такав начин рјешава проблеме.

Дачић је рекао да не би требало да се створи утисак да је Министарство спољних послова Србије погријешило одлуком о протјеривању Милошевића, будући да је Влада Црне Горе прогласила амбасадора Србије у Подгорици Владимира Божовића за персону нон грата.

Он је нагласио да је Министарство спољних послова Србије донијело исправну одлуку, у складу са дипломатском праксом, те указао да предсједник Србије Александар Вучић сматра да односи са Подгорицом не треба да зависе од одлазеће администрације предсједника Црне Горе, већ да Београд треба да повуче потез у правцу јачања односа.

Дачић је истакао да Србија жели добре односе са свима у региону и да прошлост не може да се избрише, али се, како је нагласио, могу извући поуке и ићи напријед.

- Шта год да се догоди морамо да имамо заједничку будућност, јер сви живимо у истом региону - рекао је Дачић.

Значајна сарадња и заједнички пут ка ЕУ

Радмановић је, након састанка, нагласио значај сарадње парламентараца БиХ и Србије о питању европских интеграција, али и свеукупних односа двије земље.

Радмановић је на конференцији за новинаре са Дачићем рекао да су парламенти они који највише могу да допринесу доброј сарадњи и када "на другим пољима нешто не функционише".

Он је навео да је са Дачићем разговарао о заједничком путу ка ЕУ на коме је, како је указао, Србија знатно напредовала и отворила велики број поглавља, а БиХ још није ни кандидат.

- Сваке године /БиХ/ очекује да ће добити кандидатски статус, а није ни сада и мислимо да ћемо добити идуће године - рекао је Радмановић.

Радмановић је навео да је са Дачићем разговарао и о мигрантској кризи, тероризму, као и о питању границе између БиХ и Србије, које ће кад-тад морати да дође у парламенте, подсјетивши да БиХ и Србија имају веома дугу границу, а споразум о томе никада није потписан.

Он је напоменуо и да је Србија потписник Дејтонског мировног споразума, те да је врло значајна на само за Републику Српску, него и за БиХ у цјелини.

Према његовим речима, специјалне паралелне везе између Србије и Републике Српске које је Дејтонски споразум не само омогућио, него и дефинисао како треба да функционишу, јесу и примјер доброг функционисања.

Радмановић је истакао да је уручио позив делегацији Скупштине Србије дође у посјету Представничком дому парламента БиХ.

Дачић је нагласио да је Србија веома заинтересована за развој и унапређење добрих односа са БиХ, оцијенивши да и данашњи сурет показује колико Србија, а нада се и БиХ, придају посебан значај очувању и даљем развоју билатералних односа.

- То је за нас витални интерес, надам се заједнички. Имамо много заједничких интереса и спремни смо да се окренемо будућности без обзира што постоји различита гледања на поједина питања из прошлости - рекао је Дачић.

Он је подсјетио да Србија поштује територијални интегритет БиХ, те да Београд сматра "да промјене у БиХ, ако треба да их буде, треба да буду резултат договора сва три народа и оба ентитета".

- Наша сарадња и специјални и паралелни односи са Републиком Српском нису на штету централних власти у БиХ - поручио је Дачић.

Он је напоменуо да је у Скупштини Србије формирана и посланичка група пријатељства са БиХ, на чијем челу је шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић.

- Наша сарадња на међупарламентарном нивоу и раније је била развијена - до сада су реализоване 24 посете на највишем нивоу, од чега 12 на централном ниву, а 12 на ентитетском нивоу, односно на нивоу парламентарне сарадње са Републиком Српском - истакао је Дачић.

Он је истакао да је важно успоставити и сарадњу на нивоу радних тијела парламената, нарочито оних који се баве европским интеграцијама и сарадњом са европским институцијама.