latinica  ћирилица
30/11/2020 |  15:57 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Кривокапић: Затечено стање може се назвати државним ударом

Мандатар за састав нове црногорске Владе Здравко Кривокапић оцијенио је да се стање које затичу у држави може са правом назвати својеврсним државним ударом и да одлазећа власт "спроводи сценарио спржене земље" како би новој Влади додатно отежала посао.
Здравко Кривокапић - Фото: Screenshot/YouTube
Здравко КривокапићФото: Screenshot/YouTube

Кривокапић је у експозеу, који је данас доставио Скупштини Црне Горе, навео да је криза велика и да се може превазићи искључиво реформама, поштеним и домаћинским управљањем, знањем и перманентним радом на јачању економије и унапређивању владавине права.

Он је указао да је ситуација у јавним финансијама Црне Горе озбиљна, да је административни апарат прегломазан и неефикасан, епидемиолошка ситуација изазвана вирусом корона изван контроле, здравствени систем надомак колапса, док је медицинско особље на ивици издржљивости.

- Регуларност образовног процеса је под знаком питања, незапосленост сваким даном расте усљед снажне економске рецесије, док су грађани одавно изгубили повјерење у институције - навео је Кривокапић.

Он је истакао да су приоритети нове Владе борба против корупције и криминала, правда и равноправност, добросусједски односи са земљама окружења, обезбјеђење фер услова на изборима, смањење трошкова у области јавне потрошње, као и стварање повјерења јавности и потпуну транспарентност рада државне администрације.

Међу приоритетима су и мјере економског опоравка и подршке опоравку привреде након пандемије вируса корона, здрава животна средина, доступност информација и осуда свих злоупотреба пред судом јавности, слобода говора и заштита личног достојанства, елиминисање свих облика дискриминације, слобода вјероисповијести и слобода медија.

Он истиче да ће нова Влада радити на усмјеравању капиталних инвестиција у стратешке приоритете Црне Горе, прије свега у енергетску и саобраћајну инфраструктуру.

- Приоритети су нам и унапређење корпоративног управљања у државним предузећима и њихова деполитизација, промовисање хумане дуалне економије, ослоњене на породична газдинства у секторима попут пољопривреде, мини индустрије, дрвопрераде, туризма - наводи Кривокапић у експозеу.

Међу приоритетима, Кривокапић је навео и подстицање прерађивачке индустрије, производње хране, ИТ сектора, туризма и свих акција економског развоја оног који је одржив и инклузиван, базиран на иновацијама и знању.

Он је навео да ће нова Влада радити и на досљедном спровођењу реформи с циљем демократизације одбрамбеног система са посебним фокусом на деполитизацију, враћање угледа и интегритета институцијама система националне безбједности.

- Наша нова Влада, прије него што је и почела, добила је низ атрибута - експертска, реформска и томе слично, али ипак њена основна тежња је да буде Влада свих, односно Влада народа, јер нам је грађанин на првом мјесту и желимо да служимо грађанима - домаћински и одговорно - поручио је Кривокапић и додао да смјењивост види као прилику за бољи избор.

Кривокапић је у петак, 27. новембра, представио састав нове Владе.

Приједлог програма нове Владе, Кривокапић ће представити на сједници парламента у сриједу, 2. децембра.