latinica  ћирилица
29/11/2020 |  20:09 ⇒ 30/11/2020 | 07:32 | Аутор: РТРС

Требиње међу 10 најпожељнијих свјетских градова за живот пензионера (ВИДЕО)

Да су љепоте југа Републике Српске и Требиња препознате у свјетским оквирима потврђују и посјетиоци са свих меридијана. Недавно је стигла још једна потврда и то од угледног њемачког портала Фокус, који је Требиње уврстио на листу топ десет свјетских градова за живот у пензионерским данима. Оцјењујући више параметара, портал својим сународницма треће доби, као други најбољи избор, препоручује управо Требиње.
Требиње - Фото: илустрација
ТребињеФото: илустрација

Пријатна клима, љепоте града, очувана природа, здрава храна и приступачне цијене, само су неки од разлога који су Требиње позиционирали у сами врх свјетске топ-листе најбољих градова за живот послије 60-те, по избору њемачког портала. Нијемци су, прецизно, матаматички, оцјењивали параметре који утичу на квалитет живота и од максималних 100 бодова у том "тесту" Требињу дали 80,8 бодова и високо друго мјесто.

- То није случајно, ако узмемо у обзир критеријуме за трећу доб, јер имамо одличну климу, положај, добру саобраћајну повезност, приступачан трошковник у односу на њихове пензије, здраву храну, пиће, очувану пририоду. То се све узимало у обизр. Испод нас су остали градови из Турске, Индије, Бразила... Хрватски Осијек је на 10. мјесту - истиче Жарко Вицо, стручни сарадник Туристичке организације Требиње.

Са свим наведеним у њемачком тексту "Рај за пензионере - 10 најбољих мјеста за златну пензију“ сагласни су и требињски пензионери, али и они које смо затекли у одмору на крајњем југу Српске, попут Американца Боба, који каже да би у Требињу могао да живи.

- Ово предиван град, дивно је бити овдје, дивно је вријеме, а храна и вино су одлични. Одлучили смо да овдје прославимо наш празник Дан захвалност, само морамо пронаћи ресторан који служи ћуретину - прича наш саговорник.

Препоруке њемачког портала Фокус велика су промоција Требиња, кажу у Туристичкој организацији града и очекују да се број посјета из ове европске земље повећа у наредном периоду. Чим пандемија вируса корона стане, очекују више њемачких туриста свих генерација.