latinica  ћирилица
29/11/2020 |  18:27 ⇒ 18:28 | Аутор: СРНА

И. Сарајево: Отворен 19. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе

Бесједом о великанима српске поезије Владиславу Петковићу Дису и Милутину Бојићу, коју је говорила магистар књижевноисторијских наука Данијела Мрда вечерас је у Источном Сарајеву свечано отворен 19. Међународни фестивал поезије за дјецу и омладину, чији је организатор Продукција "Форум театар" Источно Сарајево.
Источно Сарајево: Фестивал поезије за дјецу и младе - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Фестивал поезије за дјецу и младеФото: СРНА

Мрда је за Бојића рекла да је био невиђени шармер, а Дис чувени београдски боем.

- Бојић је кратко живио, али је страсно писао поезију и још страсније волио своју велику љубав Радмилу Тодоровић. Он је у својим пјесмама оставио неизбрисив траг болног страдања српске војске, овјековјечене посебно у чувеној пјесми "Плава гробница" - навела је Мрда.

Према њеним ријечима, Дис је неправедно за живота био неприхваћен, критикован и осуђиван, иако је био један од најталентованијих српских пјесника који је, међу првима, у своје стихове и поезију увео слике подсвијести и елементе ирционалног.

- Он је чувени београдски боем кога ћемо с радошћу, али и са сјетом памтити по многим пјесмама, посебно по ненадмашној балади "Можда спава", у којој говори о љубави, сну, сјећању, сновиђењу... - истакла је Мрда.

Током церемоније отварања Фестивала уприличено је резање рођенданске торте 18. Фестивала поезије, с обзиром на то да због изостанка финансијске подршке надлежних институција прошле године није било прославе пунољетства ове традиционалне културне манифестације посвећене малишанима.

Стихове Диса и Бојића, али и своју поезију, говорили су гости Фестивала пјесници из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Федерације БиХ - Тоде Николетић, Душан Поп Ђурђев, Мирко Вуковић, Јово Чулић, Недељко Зеленовић, Борис Ђорем, Марјана Петронић, док је у музичком програму наступио Бранимир Росић са "Чаролијама летеће гитаре".

Добитник овогодишњег фестивалског признања "Благодарница" је пјесник Мирко Вуковић.

За сутра је у амфитеатру "Бели Вук" у Тврдимићима планирана активност "Сусрет са пјесницима", у којој ће учествовати ученици основних школа "Свети Сава" Источно Ново Сарајево, "Петар Петровић Његош" Источна Илиџа, "Јован Дучић" Касиндо и "Алекса Шантић" Војковићи, а стихове ће им говорити поменути пјесници.

Истог дана, у 12.30 часова у амфитеатру "Бели Вук" Тврдимићи требало би да буде одржана промоција књиге Тода Николетића "Баба у пубертету", а потом у 13.30 часова и промоција књиге Јове Чулића "Јунак у трегерима".

Затварање Фестивала планирано је за уторак, 1. децембра у Љетној учионици Основе школе "Свети Сава", под мотом "Пјесме награђених", када ће магистар књижевноисторијских наука Данијела Мрда, која је и директор ове школе, прогласити побједнике 19. Међународног фестивала поезије за дјецу и младе, на који је пристигло 720 дјечијих радова.

Медијима ће са овог догађаја бити прослијеђено саопштење за јавност.

Награђене пјесме у наредном периоду биће прочитане у основним школама на подручју Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, на часовима српског језика.

Организатор Фестивала - Продукција "Форум театар" Источно Сарајево истиче да ће све активности бити спроведене у складу са препорукама и епидемиолошким мјерама које су прописале надлежне институције у Републици Српској.

Међународни фестивал поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву традиционално подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство спољних послова - Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, а медијски спонзори су Новинска агенција Републике Српске СРНА и Радио-телевизије Републике Српске.