latinica  ћирилица
29/11/2020 |  15:44 ⇒ 15:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Корона промијенила ранг листу најскупљих градова на свијету

Цирих и Париз потиснули су са водећих позиција Сингапур и Осаку на новој ранг листи најскупљих градова на свијету, придруживши се Хонгконгу са којим дијеле прво мјесто.
Цирих (Фото: kongres-magazine.eu) -
Цирих (Фото: kongres-magazine.eu)

Најновије истраживање британског Економист Интелиџент Јунита (ЕИУ) о индексу трошкова живота показује да је пандемија вируса корона утицала на цијене робе и услуга у више од 130 градова до септембра 2020. године.

Према извјештају, скок Цириха и Париза на прво мјесто дугује се јачању швајцарског франка и евра.

- Пандемија ковид 19 проузроковала је слабљење америчког долара, док су западноевропске и сјеверноазијске валуте ојачале према њему, што је за посљедицу имало раст цијена робе и услуга - каже Упасана Дут, шефица истраживања у ЕИУ.

Трошкови живота у Њујорку се користе као основни параметар за израчунавање овог индекса.

- Азијски градови су традиционално доминирали у рангирању протеклих година - навела је Дут.

У Сингапуру, који је сада на четвртом мјесту, забиљежен је пад цијена усљед егзодуса страних радника, наводи се у извјештају.

- Будући да се популација овог града-државе смањила први пут од 2003. године, опала је потражња и наступила дефлација. Сличан тренд забиљежила је Осака, гдје потрошачке цијене стагнирају, а јапанска влада субвенционише цијене попут јавног превоза - напомиње се у извјештају.

Осака дијели пето мјесто са Тел Авивом међу 10 најскупљих градова свијета.

Слиједе Женева и Њујорк, а Копенхаген и Лос Анђелес заокружују листу водеће свјетске десеторке по висини трошкова живота.

Цијене већине производа и услуга углавном су остале непромијењене током ове године, али су неке категорије биле погођене ковид кризом, додаје се у извјештају ЕИУ.