latinica  ћирилица
29/11/2020 |  09:22 ⇒ 09:38 | Аутор: СРНА

Насиље на улицама Париза

Демонстранти у Паризу запалили су фасаду Централну банку током протеста због предложеног закона о безбједности којим се ограничава дијељење фотографија полицијских службеника на друштвеним мрежама током акција.
Немири у Паризу (фото: Thomas Coex / AFP via Getty Images) -
Немири у Паризу (фото: Thomas Coex / AFP via Getty Images)

Протести су услиједили након што су се појавиле фотографије на којима се виде полицајци како туку и малтретирају тамнопутог човјека.

На улице француских градова изашло је јуче око 133.000 људи. Демонстранти су тражили веће слободе медија и позивали на оставку министра унутрашњих послова Жералда Дарманина.

На улице француске пријестонице изашло је око 46.000 људи, а до сада су ухапшене десетине демонстраната, а повријеђено је више од 37 припадника полиције, саопштили су из Министарства унутрашњих послова Француске, наводи АФП.

Демонстранти који су запалили фасаду Централне банке носили су заставе синдиката, националне заставе и транспаренте на којима се осуђује насиље полиције.

- Још једном осуђујем неприхватљиво насиље против припадника снага безбједности - написао је Дарманин на Твитеру.

Међу демонстрантима било је новинара, студената, љевичарских активиста и грађана различитих политичких структура.

Протести су организовани и у Бордоу, Лилу, Монпељеу, Нанту и другим француским градовима.

Француска полиција јуче је употријебила сузавац и шок бомбе против демонстраната у Паризу због доношења новог Закона о безбједности.