latinica  ћирилица
29/11/2020 |  08:22 | Аутор: СРНА

Магла успорава саобраћај у котлинама

На већини путних праваца у Републици Српској и Федерацији БиХ коловози су јутрос влажни и клизави, магла смањује видљивост и успорава саобраћај у котлинама и уз ријечне токове, а поледица у вишим крајевима и преко планинских превоја, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

Радови успоравају саобраћај на магистралном путу кроз Лакташе, гдје је у току изградња кружног тока, а возила се преусмјеравају на обилазне путеве у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке то је петља Александровац, из правца Бањалуке код хотела "Ћубић", из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

Радови се изводе и у тунелу Брчигово на магистралном путу Саставци-Устипрача, Црквина-Модрича, те на путевима на подручју Бањалуке, Приједора, Модриче, Котор Вароша, Власенице и Брода.

И даље су актуелне измјене у одвијању саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, затим на магистралним путевима Крупац-Богатићи у општинама Источна Илиџа и Трново, те Каракај-Дрињача, Дрињача-Милићи-Власеница, те од Модриче према Добоју.

На регионалним путевима радови се изводе на дионицама Шипово-Ново Село на граници са Федерацијом БиХ /ФБиХ/ Шековићи-Доње Цапарде, Тедин Хан-Криж на граници са ФБиХ, Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина, Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика, док је клизиште успорило саобраћај на дионици Укрина-Горња Вијака.

Вангабаритни превоз креће се дионицама Врела-Котор Варош-Бањалука, Станић Ријека-Каруше, гранични прелаз Градишка-градилиште новог моста, Приједор-гранични прелаз Градина, гранични прелаз Градишка-Терминал Градишка, Станић Ријека-Прњавор, Бањ Брдо-Лопаре-Угљевик-Тузла. Возачима се скреће пажња да на овим путним правцима возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У ФБиХ је због реконструкције раскрснице на магистралном путу у Вогошћи /испред хотела "Сунце"/ данас обустављен саобраћај. Путничка возила преусмјеравају се на локалне улице кроз Вогошћу, а теретна кроз Рајловац, као и на Сарајевску обилазницу.

На дионици Прозор-Јабланица због радова је обустављен саобраћај у тунелу Јасен. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила масе изнад седам и по тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Саобраћај је због радова обустављен и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду, а возила се преусмјеравају на алтернативне правце.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима Витез-Травник /Каоник-Невић Поље/, Сарајево-Тузла, Јајце-Црна Ријека /мост преко језера Бочац/, Читлук-Међугорје /црна тачка Потпоље/, Дрвар-Босанско Грахово, Пелагићево-Сребреник и Ливно-Каменско.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.