latinica  ћирилица
28/11/2020 |  09:47 | Аутор: СРНА

Гујон: Има простора за побољшање односа дијаспоре са матицом

Француски хуманитарац Арно Гујон, који је именован за вршиоца дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, изјавио је да има простора да се побољша однос дијаспоре са матицом и поврати међусобно повјерење.
Арно Гујон - Фото: СРНА
Арно ГујонФото: СРНА

Гујон је рекао да Срби, и у региону и у дијаспори, имају само Србију која треба да буде уз њих, те да му је част што је именован да буде та веза.

Он је истакао да бити Србин било гдје у свијету, поготово на Балкану, треба да буде понос и да нико не треба да се стиди свог поријекла.

- Поносан сам да су моја деца, моје ћерке и Францускиње, али и Српкиње. То треба да буде случај свугдје - и у Хрватској и у Сјеверној Македонији и у свим другим земљама - рекао је Гујон за РТС.

Гујон је навео да ће, с обзиром на стање са вирусом корона, његове активности бити фокусиране на регион, јер ће тамо лакше путовати.

- Сљедеће године иде попис становништва у многим земљама региона и то је важно питање за опстанак Срба због очувања идентитета, културе, језика и за побољшање положаја Срба у окружењу - рекао је Гујон и додао да је потребно пратити положај Срба у земљама региона и случајеве дискриминације.