latinica  ћирилица
27/11/2020 |  18:07 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Нема додатних ограничења; Наручено 1,2 милиона вакцина (ФОТО/ВИДЕО)

У БиХ нема додатних епидемиолошких мјера којима би се ограничавало кретање становништва или забрањивао рад привредних субјеката. Епидемиолошка ситуација је таква да су постојеће мјере довољне да пандемија буде одржана под контролом.
Састанак -
Састанак

Заједнички је то закључак предсједавајућег Савјета министара и ентитетских премијера и министара здравља са састанка који је одржан у Добоју.

Речено је да је здравствени сектор и даље под притиском, али спреман да прихвати све којима је потребна њега, те да је БиХ наручила 1.230.000 вакцина против вируса корона.

Број обољелих у посљедње двије седмице се стабилизује, а постојеће епидемиолошке мјере су довољне да пандемију држимо под контролом, каже предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија. Нових ограничења за сада нема.

- У БиХ у овом тренутку неће бити додатних мјера које ће значити закључавање, односно ограничавање кретања и рада грађана и привредних субјеката и било чега другог што у овом тренутку ради - навео је Тегелтија.

Притисак на здравствени систем и даље је огроман, али је он и даље спреман да прихвати све оне којима је потребна здравствена заштита.

За успјех против  вируса корона биће неопходна вакцинација. БиХ је до сада извршила набавку око 1.230.000 вакцина. Процјена је да да ће грађанима бити доступна до краја првог квартала наредне године.

- Авансно смо већ платили 20 одсто износа, који за наручену количину вакцина износи око 13 милиона долара или око 20 милиона КМ. Од тог износа, Република Српска треба да плати четири милиона долара, ФБиХ нешто више од седам милиона долара, док се остатак односи на Брчко дистрикт - рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић подсјетио је да БиХ вакцину набавља у оквиру Ковакс програма, гдје се већ сада зна колико вакцина кошта.

- То је један широкопојасни програм земаља Европе и свијета гдје ево већ се сад зна да ће вакцина коштати око 10,7 долара - изјавио је Новалић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће се први јавно вакцинисати ако то буде потребно.

Додао је да у БиХ може доћи само вакцина са квалитетном лиценцом, одобреном од регулатора, што значи да је спремна за употребу.

Зоран Тегелтија (фото: РТРС)

Када је ријеч о потрошној вакциналној опреми, Шеранић је навео да је Институт за јавно здравство направио процјену свега што је потребно.

- То подразумијева шприце, игле и сав потрошни материјал уколико се буде радило о вишедозним паковањима вакцина, што не подразумијева исти тај материјал уколико се буде радило о монодозним вакцинама. Кроз то смо направили процјену и система хладног ланца, у смислу потреба фрижидера, оних који чувају температуру од два до осам степени, али и оних који чувају температуру од минус 25 степени - објаснио је Шеранић.

У БиХ је до данас тестирано више од 411.000 грађана.В ише од 85.000 били су позитивни на вирус корона, од чега се више од 50.000 већ опоравило.