latinica  ћирилица
27/11/2020 |  17:49 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Преговоре о новом аранжману завршити до краја године

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да очекује да ће преговори о новом аранжману са ММФ-ом бити завршени до краја године, као и да још није дефинисан финансијски оквир тих средстава.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је навео да ће бити повучене три до четири транше и да је, према досадашњој пракси, трећина намијењена Републици Српској, двије трећине Федерацији БиХ, док ће се још видјети да ли ће бити мјеста за Брчко дистрикт.

Он је додао очекује да би прва средства могла бити оперативна три до четири седмице након што се усагласи писмо намјере.

- За 14 дана очекујем да би могла бити сједница Фискалног савјета и ММФ-а, када бисмо могли видјети да ли имамо усаглашено или не писмо намјере - изјавио је Тегелтија новинарима у Добоју.

Навео је да око 1,4 милијарде КМ није превелико задужење јер БиХ у овом тренутку највише недостају средства за капитална улагања.

- У писму намјере имају одређени захтјеви, ентитети ће се изјаснити и за јавна предузећа и реформу јавног сектора - истакао је Тегелтија и навео да постоје и одређена питања за финансијски сектор, као и обавезе усвајања буџета на свим нивоима власти.

Тегелтија је рекао да није упознат о сугестијама Министарства финансија Републике Српске у вези са договором о новом аранжману између ММФ-а и БиХ.

Он је поручио да је аранжман са ММФ-ом потребан БиХ, да је због камата, рокова и других услова финансијски најповољнија на међународном тржишту, као и да се одређене структуралне реформе, које овакав аранжман повлачи, боље спроводе због контролних механизама