latinica  ћирилица
26/11/2020 |  19:05 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Миланка Кесер - учитељица за примјер (ВИДЕО)

У времену пандемије вируса корона, велики терет је на просвјетним радницима, а многи од њих држе наставу и на даљину. Једна од њих је Миланка Кесер из Церовице у општини Станари. Међутим, њен радни дан почиње много прије наставе у школи.
Миланка Кесер - Фото: РТРС
Миланка КесерФото: РТРС

Прије него што дође у учионицу учитељица Миланка Кесер посвећена је домаћинству. Дан почиње бројним пословима на имању или у пластенику. Брине и о крави, коју прво помузе, а потом од млијека направи сир.

- Живим на селу, обављам све оне сеоске послове које обављају наше вриједне жене на селу, домаћице, без обзира што сам учитељица, то сам овдје у учионици - прича она.

Када помузе краву, правац школа. Однедавно путује и у Бањалуку да би држала часове на даљину. И Миланка, као и њене колеге, радо одради свој дио посла.

- Није природно да будемо испред камера, него испред дјеце у учионицама, али ево снашли смо се, неко више, неко мање - каже Миланка.

Након наставе сједа за волан и развози своје ђаке кућама. То је нарочито важно за најмлађе ученике.

Учитељица је већ 15 година и свакодневно са још двије колегинице држи наставу у Подручној школи у Церовици. Директор школе каже да учитељица на селу, није само учитељица , већ и мајка, домаћица, пољопривредница.

- У нашем колективу је око 60 дама, госпођа, није им једноставно ни данас, није било ни раније али посебно у овој ситуацији - навео је Александар Ристић, директор ОШ "Десанка Максимовић", Станари.

Миланка се за позив учитељице одлучила тек када су њена дјеца одрасла и отишла на школовање. Тако је, каже, умјесто двоје добила на десетине дјеце које учи животним вриједостима .