latinica  ћирилица
26/11/2020 |  15:10 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Одобрено 500 захтјева за субвенционисање камате за стамбене кредите

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о реализацији Посебног програма субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове у Републици Српској у 2020. години.
Сједница Владе - Фото: РТРС
Сједница ВладеФото: РТРС

У Информацији се наводи да је Министарство породице, омладине и спорта расписало конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове од 25. септембра до 25. октобра, на којем је било 550 захтјева, од чега је одобрено 500.

Посебан програм субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове реализује се од 2008. године, а укупан број додијељених субвенција од почетка реализације овог програма, укључујући и посљедњи расписани конкурс, износи 4.348.

Од 2008. године, па до краја 2020. године на овај програм ће бити утрошено око 13.300.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Програм субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове обухвата субвенционисање стамбених кредита добијених под повољнијим условима и младим људима помаже да ријеше стамбено питање, као приоритетно питање у наставку њихових живота, оснивање и развој здраве породице, као и повећање наталитета и останак младих у Републици Српској.

На данашњој сједници Влада је дала сагласност на Приједлог ребаланса Финансијског плана-буџета Фонда здравственог осигурања за 2020. годину.

Влада се упознала о Информацији о објављеном Извјештају о БиХ за 2020. годину, те задужила републичке органе управе да у сарадњи са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу, а с циљем заштите уставних надлежности Републике Српске, наставе активности које се односе на процес европских интеграција.