latinica  ћирилица
26/11/2020 |  07:49 ⇒ 07:49 | Аутор: СРНА

Опрез због магле и поледице

Већина путева у Републици Српској и Федерацији БиХ је проходна, видљивост је смањена због магле, а у вишим предјелима и преко планинских превоја има поледице, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

Посебан опрез због магле неопходан је на дионицама у долинама ријека Босне, Врбаса, Сане и Лашве.

Због изградње кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице-Лакташи, у Лакташима, саобраћај се преусмјерава обилазним путевима у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут - из правца Градишке: петља Александровац; из правца Бањалуке возила код Хотела "Ћубић" се преусмјеравају на ауто-пут; из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

С обзиром на то да је ријеч о веома фреквентном путном правцу, формирају се дуге колоне возила, па је неопходно стрпљење.

На дионици магистралног пута Заблеће-Чађавица измијењен је режим одвијања саобраћаја због санације клизишта. До 4. децембра саобраћај је у тунелу Драгорај на овој дионици пута потпуно обустављен од понедјељка у 8.00 часова до петка у 16.00. За вријеме обуставе саобраћај је преусмјерен на обилазницу у непосредној близини тунела.

Због деминирања терена на дионици магистралног пута Пелагићево-Блажевац биће повремених обустава саобраћаја по 30 минута од 7.00 до 17.00 часова.

До 4. децембра на релацији пута МЕЛ Бањ Брдо-Лопаре-Угљевик-Тузла кретаће се превоз вангабаритног терета, па је неопходна опрезнија вожња и поштовање упутстава овлаштених лица из пратње.

И на дионици пута Мел Врела - Котор Варош - Бањалука до 2. децембра кретаће се вангабаритни превоз.

У току је изградња МХЕ Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз семафоре.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево-Градачац, у мјесту Турић Просјек, актуелне су повремене обуставе саобраћаја од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак, у мјесту Клакар Доњи, од 8.15 до 15.05 часова радним данима буде повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, на деминерском радилишту "МСП Горњи Божинци" од 8.15 до 15.05 часова радним данима буде повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, па радним данима у интервалу од 7.00 до 17.00 часова буде повремено обустављан саобраћај у трајању максимално пет минута.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

Због радова који ће данас бити извођени на дионици ауто-пута А-1 у зони петље Лашве у смјеру Зеница-Какањ биће затворена претицајна трака.

Због деминерских радова на дионици Пелагићево-Сребреник у мјесту Блажевац од 7.00 до 17.00 часова биће получасовних обустава саобраћаја уз петнаестоминутно пропуштање возила.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен на магистралном путу Прозор-Јабланица. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, а возила преко 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце: Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Због радова на мосту преко ријеке Дрине у Горажду /Р-448/ саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

БиХ је отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори.

Поново су отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан пи-си-ар тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезни пи-си-ар, Елиса или ЕЦЛИА тест стар максимално 72 часа. Дјеца до пет година не морају имати урађен један од ових тестова да би ушла у Црну Гору.

Транзит кроз Црну Гору без посједовања пи-си-ар или Елиса теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

На граничном прелазу Хум није дозвољен улазак у Црну Гору. На граничном прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је улазак у Црну Гору од 7.00 до 19.00 часова.

Србија је отворила своје граничне прелазе са БиХ без неопходног теста на вирус корона.

БиХ грађани могу ући у Србију у транзиту кроз Хрватску не дужем од 12 часова, без теста.