latinica  ћирилица
25/11/2020 |  19:01 ⇒ 26/11/2020 | 11:00 | Аутор: РТРС

Како се у Болници "Србија" боре са пошасти 21. вијека? (ВИДЕО)

Пандемија корона вируса изњедрила је јунаке овог доба, то су медицински радници. Иза зидова болница широм Српске, далеко од очију јавности, свакодневно брину о обољелима од Ковида. И они оболијевају, али чим приздраве, враћају се племенитом позиву.
Источно Сарајево: Болница Србија - Фото: РТРС
Источно Сарајево: Болница СрбијаФото: РТРС

Екипа РТРС-а, накратко је ушла у строго контролисано подручје у болници "Србија" у Источном Сарајеву, гдје су смјештени најтеже обољели пацијенти, позитивни на вирус корона. Само механичка венталиција и константна брига љекара и медицинских сестара, одржава их у животу.

За њих је суочавање са вирусом корона свакодневна рутина. Припреме за улазак у простор у коме "влада" невидљиви непријатељ, почињу навлачењем заштитне опреме, и по неколико пута на дан.

Шеф Службе за анестезиологију у овој Болници Бранко Ашкраба навео је да би та опрема требало да буде стопостотна заштита али није увијек тако.

На одјељењу је шест пацијената, од којих четворо на механичкој венталицији тј. респиратору. У овом простору забрањен је боравак без заштитне опреме, јер је корона у "ваздуху".

- Њима машина помаже да живе и удишу ваздух, да нема машине ти људи не би имали капацитет и не би могли да живе - појаснила је Наташа Лучић, анестезиолог у Болница "Србија".

- Ми смо и прије пандемије имали респираторе сада их имамо 21 и за сада је довољно - додала је Јелена Божовић, анестезиолог.

Пацијенти старије и средње животне доби али и млађи, у пуној снази. Иако је вирус неистражен, љекари знају да корона не бира.

- И млади оболијевају и ова болест није резервисана само за старије. Сви требају да се чувају и пазе - упозорила је Лучићева.

- Љекари, сестре, ми се буквално налазимо као у једном ратном стању, када изађемо на улицу и када видимо како људи безбрижно ходају а ми дођемо из овакве ситуације гдје се људима боримо за живот - каже доктор Ашкраба.

Медицинске сестре у једној смјени проводе најмање четири сата у заштитној опреми.

Поред сталног мониторинга, пацијентима дају терапију и храну, а ми смо били не више од пола сата и тешко смо дисали. И на изласку постоји протокол, дезинфекција па скидање опреме, иза себе остављамо интезивну његу гдје је због короне живот на клацкалици.

У болници "Србија" тренутно је 71 пацијент.

Од почетка пандемије, кроз ову здравствену установу прошао је 571 обољели од короне, а 65 их је било на респисраторима.

Љекари поручују, придржвајте се прописаних мјера заштите.