latinica  ћирилица
25/11/2020 |  18:40 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

"Данашња БиХ не баштини традицију ЗАВНОБиХ-а"

Новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је вечерас да 25. новембар не може бити дан државности БиХ, јер је ријеч о земљи која не баштини традицију БиХ из бивше Југославије.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

Ћосић је нагласио да поштује све што је везано за антифашизам, али да данашња БиХ не може ЗАВНОБиХ славити као дан државности.

- Да сте ме питали прије 25 година када сам био Титов пионир, тада бих рекао да је то Дан државности у оквиру бивше Југославије, али данас то није тај дан и ми то /Република Српска/ тако доживљавамо - истакао је Ћосић.

Ћосић је подсјетио да је према Дејтонском мировном споразуму и Уставу, БиХ састављена од два ентитета - Републикее Српске и Федерације БиХ, као и Брчко дистрикта, те да не постоји закон о државним празницима на нивоу БиХ.

- Ако је 25. новембар везан за 1943. годину, зашто се онда 1. март 1992. године слави као дан независности? Мислим да се независност и државност повезују. Ја уважавам мишљење свих људи који славе и ја схватам њихова осјећања, али ја лично не доживљава тај дан као свој празник - рекао је Ћосић.

Када је ријечи о сарадњи Источног Сарајева и Сарајева, Ћосић је рекао да су та два града наслоњени један на други и да не постоји алтернатива сарадњи.

- То што имамо различита мишљења по питању неких других ствари, мислим да не постоје препреке да сарађујемо. Постоји велика међусобна флуктуацију људи, робе, услуга, транспорта, спорта и невладиног сектора, тако да су ова два града "осуђена" на сарадњу, која треба да буде што боља и да имамо што више добрих ствари, а што мање негативних и различитих мишљења - поручио је Ћосић.

Он је додао и да је за претходних осам година, колико је био начелник општине Источно Ново Сарајево, имао добру сарадњу са начелницима сарајевских општина, те да је било заједничких ствари које су рјешавали.

Ћосић је нагласио да му из Бањалуке није брањена сарадња са Сарајевом, али да је имао захтјев да се сарађује на равноправним основама, уз пуно уважавње.

Говорећи о цијенама некретнина у Источном Сарајеву, Ћосић је рекао да су оне тренутно нешто ниже него у Сарајеву, с им да очекује да ће се временом изједначити.