latinica  ћирилица
25/11/2020 |  18:34 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Бројна реаговања на обраћање Додика у УН; Српску представио на најбољи начин (ВИДЕО)

Колико је значајна чињеница да је један званичник из Републике Српске имао прилику да се чује истина и српског народа у Свјетској организацији и ту прилику искористио на најбољи начин, данас оцјењују аналитичари и јавност у Српској, те удружења проистекла из рата. То се политичарима у Сарајеву није свидјело, па кажу да су Додик и Човић послали лошу слику о БиХ.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Милорад Додик је добро искористио прилику у Савјету безбједности и на истинит начин приказао тренутно стање у БиХ, каже први човјек БОРС.

- Разговор званичника прва је прилика да чланице Савјета безбједности УН чују другу страну медаље о положају Срба у БиХ, а не увијек из уста високог представника Валентина Инцка, који је постао гласноговорник једног конститутивног народа и једне политичке партије - рекао је Миломир Савчић, предсједник БОРС.

- О ОХР-у за мене је ово синоћ био пун погодак. И треба наставити тражити и од других инститиција да ОХР оде одавде и да народ настави живјети без њиховог протектората - истакла је Божица Живковић Рајилић, пресједница Удружења жена жртава рата.

Да је ово било први пут да се у СБ могло чути мишљење из Републике Српске о раду виског представника, и то не на снисходљив начин како то обично чине српски представници пред међународним тијелима, кажу и аналитичари.

- Додик је то учинио као што то ради у Бањалуци, у овом кључном моменту када се мења администрација у Америци нама је битно да цио свет зна да ми нисмо узрок проблема. Већ смо на страни рјешења проблема. И на све то се надовезао и још једна битан фактор, подршка Хрвата, дакле два конститутивна народа - тврди Радомир Анђелковић, политички аналитичар.

Додикове поруке, међутим, нису се допале Сарајеву, у коме су данас обиљежавали наводни Дан државности, тиме погазивши заједничку изјаву европском званичнику Жозепу Борељу, о поштовању Дејтона, чије је потписивање празник за Републику Српску.

- По мени су се они обрукали - сматра Жељко Комшић, хрватски члан Предсједништва БиХ.

Изетбеговић с друге стране, мисли да су Човић и Додик, иако су кренули жестоко, на крају били помирљиви.

- Ми смо синоћ могли чути Човића да каже да се одриче трећег ентитета, ту су неки истрачали, па ретерирали. Додик био агресиван у свом стилу - рекао је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Затварање очију пред стварним стањем и подржавањем непотребног високог представника, саучесништво је које појачава пут распада БиХ, поручио је предсједник политичког савјета СНСД, Славко Митровић.

- У расправи није хтио учестововати Бакир Изтебеговић, шаљући јасну поруку да њега и политичко Сарајево заступа Валанетин Инцко. Исто како што је косовски премијер, презриво поручио ЕУ да његову политику воде САД и да он не жели да разговара са ЕУ - навео је Митровић.

Изетбеговићево непристајање да се обрати Савјету безбједности, иако је уредно позван, показује да је ријеч о политичару који бјежи од истине и чињеница, каже Сташа Кошарац. Додик је у суштини, снажно подржао спровођење Дејтонског споразума и супротставио се његовој ревизији, рекао је Петар Ђокић, док је за тон којим се српски члан Предсједништва обратио, БиХ парламентарац, Ненад Стевандић рекао да свакако није био уобичајен, али зато довољно јасан да се мишљење Републике Српске чује у Уједињеним нацијама.

- Да се зна она хоће да се брани, да неће да трпи насиље, наравно да нису навикли да се тако неко обраћа УН и да су се многи изненадили - сматра Стевандић.

Тон али и оно што је изговорено није примјерено за ПДП, кажу да то након 25 година не иде у прилог будућности земље.

- И зато нам не требају такве дискусије. То нам не може помоћи да идемо у позитивном смјеру. Било је то мучно гледати и слушати - рекао је предсједник ПДП Бранислав Бореновић.

У ХСС жале што Бошњаци нису учествовали на сједници Савјета, предсједник странке Марио Караматић поручио је Комшићу да је брука у ствари, то што бошњачки народ бира хрватског представника, и поздравио иницијативу руског амбасадора да сједница буде у овом формату.