latinica  ћирилица
25/11/2020 |  14:36 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Митровић: Изетбеговић потврдио да Инцко заступа политичко Сарајево

Предсједник Политичког савјета СНСД-а Славко Митровић изјавио је да је расправа која је синоћ одржана пред Савјетом безбједности показала сву бесмисленост и штетност високог представника и ОХР-а у БиХ.
Славко Митровић - Фото: Глас Српске
Славко МитровићФото: Глас Српске

- Очигледни договор важних земаља чланица, оголио је стереотип приступа БиХ. Умјесто да дају подршку Дејтонском споразуму, они дају подршку Валентину Инцку и његовој канцеларији. Не постоји Дејтонски споразум због Инцка и ОХР-а, већ ради изградње мира и стабилности у БиХ уз поштовање њене уставне структуре са два ентитета и три конститутивна народа - навео је Митровић у писаној изјави.

Он је истакао да је од успостављања мира у БиХ, које се десило одмах након закључења Дејтонског споразума, 25 година прошло у кршењу Дејтонског споразума.

Митровић је нагласио да су Дејтонски споразум кршили високи представници и ОХР, те Уставни суд БиХ са превагом три стране судије у блоку са бошњачким судијама који су мијењали и дописивали Устав БиХ, умјесто да га штите и примјењују.

Он је навео да подршка таквом дјеловању од стране неких земаља одвлачи БиХ од сигурног развоја и европских интеграција.

Митровић истиче да је лидер СДА Бакир Изетбеговић, одбијањем учешћа на видео-конференцији током састанка у Савјету безбједности УН посвећеног обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, послао јасну поруку да њега и политичко Сарајево заступа Валентин Инцко.

- Исто онако као што је тзв. косовски премијер Рамуш Харадинај презриво поручивао Европској унији да његову политику води САД и да он не жели ни да разговара са ЕУ - навео је Митровић.

Митровић истиче да је "затварање очију пред стварним стањем у БиХ, подржавање одавно непотребног високог представника и његове канцеларије - саучесништво које појачава пут распада БиХ, скоро неповратног".