latinica  ћирилица
25/11/2020 |  14:23 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Мајкић: ОХР одавно требао затворити врата

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић сматра да је Канцеларија високог представника у БиХ одавно требала затворити своја врата и тиме омогућити да се изабрани представници три конститутивна народа сами договарају о напретку земље.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Мајкићева је изјавила Срни да су Бошњаци због постојања ОХР-а одустајали од свих договора са представницима друга два народа о будућности БиХ.

- Зато се ова земља, управо због постојања високог представника и његовог мандата, који нико не провјерава, данас налази у оваквом стању - оцијенила је Мајкићева.

Она сматра да подржавање останка високог представника у БиХ, 25 година након успостављања мира, значи онемогућавање развоја БиХ и изградње њеног суверенитета.

- Посљедњи високи представник Валентин Инцко је 11 година на челу канцеларије и тешко да би се могао пронаћи било који аспект који би његово дјеловање у овој земљи могао назвати успјехом - оцијенила је Мајкићева и додала да је још бесмисленије овакав мандат високог представника задржавати даље, јер нема оправдање.

Рекла је да српски и хрватски народ у БиХ високом представнику Валентину Инцку највише замјерају његову упадљиву пристрасност и непринципијелност.

- Очигледна је његова стална и недвосмислена подршка бошњачким политичким представницима и она се стално доказује - истакла је Мајкићева, појашњавајући да Инцко њихове одлуке, и када су у цијелости противуставне, никада не коментарише.

Навела је да Инцко не пропушта прилику да лавину пријетњи и осуда окрене у правцу представника друга два народа.

Мајкићева је констатовала да је високи представник изгубио сав кредибилитет у БиХ.

- У међународној заједници, прије свега мислим на Управни одбор Савјета за спровођење мира, нема спремности да се најкрупнија политичка питања ставе на сто и без наметања донесу одлуке изабраних политичких представника три народа - закључила је Мајкићева.