latinica  ћирилица
25/11/2020 |  13:53 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Шеховац: У октобру стање задовољавајуће

Стање безбједности за октобар на подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево оцијењено је као задовољавајуће по свим сегментима, када је ријеч о криминалитету, јавном реду и миру и безбједност саобраћаја, изјавио је начелник ове управе Бранимир Шеховац.
Пале: Полицијска управа - Бранимир Шеховац - Фото: СРНА
Пале: Полицијска управа - Бранимир ШеховацФото: СРНА

Он је истакао да је забиљежен висок степен расвијетљености кривичних дјела по непознатом починиоцу који износи 77 одсто, те да коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 87 одсто.

Шеховац је навео да у октобру, као и за ових 11 мјесеци, нису збиљежена кривична дјела са већим степеном друштвене опасности против живота и тијела која би довела до узменирености грађана на подручју у надлежности Полицијске управа Источно Сарајево.

Додао је да су евидентирана два кривична дјела против живота и тијела, те да је ријеч о учешћу у тучи и тешка тјелесна повреда.

Према његовим ријечима, у октобру су из области организованог криминалитета евидентирали кривична дјела у вези са недозвољеном производњом дроге. Он је навео да су полицајци, радећи на акцији "Платнажа 2020" у мјесту Анићи на подручју Сокоца, пронашли засад од 80 стабљики марихуане.

Шеховац каже да су полицијски службеници у октобру из Закона о оружју и минуцији евидентирали два прекршаја и одузели пет дугих цијеви и аутоматску пушку, двије пушке "црвена застава", двије ловачке пушке, гасни пиштољ и 58 метака различитог калибра.

Он је истакао да ће полиција предузимати планске мјере и активности када је ријеч о почетку зисмке туристичке сезоне на Јахорини, како би се туристи који посјете планину осјећали безбједно.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Александар Зековић рекао је да су у октобру евидентирали 55 кривичних дјела, што је за девет више у односу на упоредни период прошле, те да је поднесено 46 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 54 лица од који је 18 повратника у вршењу дјела.

- Ријеч је о 51 кривичном дјелу општег криминалитета, три кривична дјела привредног криминалитета и једно кривично дјело против безбједности јавног саобраћаја. Од укупног броја кривичних дјела, њих 30 су извршена по непознатом починиоцу, а расвијетљена су 23 - појаснио је Зековић.

Навео је да су из привредног криминалитета обрађена три кривична дјела и поднесена два извјештаја о почињеним кривичним дјелима којим је причињена штета од 19.000 КМ.

Када је ријеч о организованом криминалитету у вези са дрогом, обрађено је 14 предмета, а полицијски службеници су због уживања дроге на јавном мјесту издали 12 прекршајних налога и покренули два захтјева за покретање прекршајног поступка.

Зековић је истакао да нису евидентирана кривична дјела са већим степеном друштвене опасности, те на основу свега цијене да је стање из области криминалитета задовољавајуће.