latinica  ћирилица
25/11/2020 |  13:40 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Ћорић: Додик јасно указао на проблеме, али и одговорне

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Ћорић оцијенио је да је обраћање предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Савјету безбједности УН био историјски моменат за Српску и српски народ будући да је јасно указао на основне проблеме у БиХ, као и појединце и политике који су одговорни за то.
Недељко Ћорић -
Недељко Ћорић

- Након готово три деценије од стварања Српске синоћ је први пут један лидер из Републике Српске имао прилику да се директно обрати Савјету безбједности, као најутицајнијем и најзначајнијем органу УН. Сама та чињеница довољно говори о значају овог догађаја, а када се у обзир узме да се до сада у Њујорку могла чути искључиво инерепретација истине коју потенцира само једна страна у БиХ, јасно је да ће ово обраћање имати далекосежне посљедице - навео је Ћорић у писаној изјави.

Ћорић, који је и предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина, истакао је да је говор Додика, који је лидер СНСД-а, био државнички, заснован на јасним и прецизним аргументима који недвосмислено указују на проблеме у начину фунционисања БиХ.

- Додик је аналитички прецизно сецирао стање у БиХ, јасно указао на основне проблеме и оне појединце и политике који су одговорни за то. Појединци којима не одговара истина то покушавају представити као личне нападе, али јасно је да највећу одговорност сносе управо они који покушавају да наруше равнотежу коју је успоставио Дејтонски споразум, који је у свом изворном облику једини могући оквир коегзистенције три конститутивна народа БиХ - навео је Ћорић.

Ћорић је нагласио да се Додик, не покушавајући да се додвори дијелу међународне заједнице која је а приори против интереса Републике Српске и не жели да саслуша аргументе јасне и лаику, обратио на један држвнички и принципијелан начин, који је, како је оцијенио, учинио поносним све грађане Српске.

Он је захвалио представницима Руске Федерације на организацији синоћњег догађаја, као и на њиховој активној улози у досљедном очувању и спровођењу Дејтонског споразума и мира у БиХ.

Додик се Савјету безбједности обратио синоћ на видео-коференцији током састанка посвећеног обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Видео-конференција је одржана на иницијативу Сталне мисије Руске Федерације у УН.

Додик је синоћ рекао, између осталог, да Србија, Хрватска и Република Српска хоће да оде високи представник из БиХ, као и 50 одсто Федерације БиХ и додао да високи представник Валентин Инцко мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума.

Он је нагласио да Инцко не може да тумачи Устав, иако неовлаштено то ради, те да се само може кретати у оквиру Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.