latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:47 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Вукотић: Само су два пута - сервилност према ОХР-у или пут у самосталност

Предсједник Скупштине Удружења грађана "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић оцијенио је да је функција високог представника у БиХ потпуно сувишна и да Република Српска има само двије могућности - или сервилност према одлукама ОХР-а и потпуно утапање у унитарну БиХ или пут у самосталност.
Душко Вукотић - Фото: РТРС
Душко ВукотићФото: РТРС

Вукотић је изјавио Срни да је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, обраћајући се Савјету безбједности УН, то синоћ јасно дао до знања.

Он је истакао да је Додик синоћ доказао да има храбрости да оно што говори на домаћем терену каже и на највишем мјесту у свијету.

Вукотић је додао да на овај начин падају у воду оптужбе које говоре да је "Додик сервилан на међународном плану, а храбар на домаћем терену".

- Видео-конференција Савјета безбједности УН показала је неколико непобитних чињеница. Позив Бакиру Изетбеговићу, Драгану Човићу и Милораду Додику да се обрате Савјету безбједности као представници конститутивних народа у БиХ указује да је Савјет безбједности УН свјестан да Жељко Комшић није легитимни представник хрватског народа. Да тога није свјестан, Савјет безбједности би позив упутио члановима Предсједништва БиХ - рекао је Срни Вукотић.

Према његовим ријечима, видљиво је да је функција високог представника у БиХ потпуно сувишна и да је већ дуго у функцији разградње слова Дејтона и да су два од три конститутивна народа у БиХ потпуно сагласна у тој оцјени.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва Бих Милорад Додик рекао је, обраћајући се Савјету безбједности УН, да Србија, Хрватска и Република Српска хоће да оде високи представник из БиХ, као и 50 одсто Федерације БиХ и додао да високи представник Валентин Инцко мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума.