latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:21 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

ВСТС: Подршка кампањи "16 дана активизма против родно заснованог насиља"

Високи судски и тужилачки савјет БиХ и ове године обиљежава и подржава Међународну кампању "16 дана активизма против родно заснованог насиља", која се обиљежава од данас до 10. децембра.
Високи судски и тужилачки савјет - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјетФото: РТРС

На потребу интензивнијег ангажмана у овом сегменту указују и резултати истраживања према којим је насиље над женама један од најчешћих облика кршења људских права, те да је у БиХ чак 47 одсто жена током живота искусило неки облик насиља, саопштено је из ВСТС-а.

ВСТС своју подршку у борби против родно заснованог насиља настоји да пружи кроз активности пројекта "Унапређење ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ", који реализује уз подршку Владе Шведске, а које су усмјерене на унапређење родне равноправности у правосуђу и пружању подршке у остварењу права рањивих група, укључујући жене жртве насиља, у контакту са правосуђем.

Као допринос у реализацији глобалне кампање, ВСТС ће 4. децембра организовати почетну обуку за савјетнике за превенцију сексуалног и родно заснованог узнемиравања у правосудним институцијама у БиХ, с циљем осигуравања једнаких радних услова у правосудним институцијама, без обзира на пол/род, те промоције професионалног, здравог и достојанственог радног окружења, спречавањем појава сексуалног и родно заснованог узнемиравања.

- ВСТС БиХ је свјестан изазова са којим се сусрећу рањиве категорије становништва у свакодневном животу и у контакту са правосуђем, као и неопходности интензивнијег рада на побољшању тренутне ситуације, посебно у сегменту заштите жена жртава насиља - наводи се у саопштењу.

ВСТС се залаже за спровођење свих законодавних и других мјера које за циљ имају осигуравање правног, институционалног и организованог оквира за превенцију насиља над женама, генерално заштиту жртава насиља, те кажњавање њихових починилаца.

У настојању да додатно унаприједи родну равноправност у правосуђу БиХ, као један од предуслова за искорјењивање родно заснованог насиља, ВСТС је усвојио Стратегију за унапређење родне равноправности у правосуђу БиХ, на темељу које ће све правосудне институције донијети властите акционе планове и редовно извјештавати Савјет о постигнутом напретку.

Глобална кампања, чији је циљ подизање свијести јавности о проблему насиља над женама и дјевојчицама, сваке године се спроводи широм свијета.

Кампања симболично почиње данас, 25. новембра, када се обиљежава Међународни дан борбе против насиља над женама, и траје до 10. децембра, Међународног дана људских права.