latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:20 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Додик наступио храбро и аргументовано и рекао свијету истину

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик наступио пред Савјетом безбједности УН крајње аргументовано и храбро, те отворено рекао свијету шта се дешава у БиХ - да високи представник дјелује као лобиста Сарајева и гази све демократске норме.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Он сматра да ће овакав Додиков отворени наступ некима на Западу "отворити очи" и да ће, са друге стране, позвати нову америчку администрацију да се реално позабави тим питањем.

- Чак и они који нам не мисле добро, кад год мисле да смо слабашни и ћутимо, "гурају" своје, али када виде да ће наићи на отпор, онда поступају много обазривије и рационалније - рекао је Анђелковић Срни.

Анђелковић истиче да је зато Додиков наступ двоструко користан, јер оне који су добронамјерни аргументовано информише о ономе шта се дешава, а оне који нису упозорава да Срби неће сједити скрштених руку.

Он наводи да се високи представник у БиХ, одређене амбасаде западних земаља и одређени центри моћи на Западу понашају према БиХ као да је ријеч о колонији из 19. вијека, гдје странци могу да раде шта хоће и потпуно негирају локалне законе и уставни поредак.

- Додик се таквом понашању већ дуго успјешно опире и од 2006. године спревача да се нове надлежности преносе на Сарајево и умногоме је обесмислио њихову акцију - навео је Анеђелковић.

Он указује да са побједом Џозефа Бајдена на америчким предсједничким изборима те исте снаге, које су правиле проблеме, намјеравају да крену у нову акцију и нове протиске на Бањалуку, Србе, али и на Хрвате.

Зато је, каже Анђелковић, од огромног значаја то што се Додик обратио Савјету безбједности УН и преко тог тијела свим релевантним структурама на Западу.

- Многи на Западу нису свјесни до које мјере политика ОХР-а, високог представника и неких кругова са којима је повезан, гурају БиХ у сукоб. Јер, страшан рат је завршен компромисом, а када неко руши компромис, призива нови рат - оцјењује Анђелковић.

Он истиче да је зато битно што је Додик на храбар и аргументован начин изнио истину пред Савјетом безбједности УН, а то је да високи представник дјелује као лобиста Сарајева и да покушава да реализује сарајевске ратне циљеве у миру.

- Република Српска то неће прихватити, али да не би дошли у ситуацију да поново све то изазове тензије, битно је да се на вријеме упозоре релевантни центри моћи на Западу, јер сви нису у то укључени - каже Анђелковић.

Он је оцијенио да је Додик наступио крајње аргументовано и храбро.

- Српски политичари често тако раде код куће, али кад оду пред западне моћнике, онда ћуте или су снисходљиви. Додик је исто, као што брани српске интересе у Републици Српској и БиХ, наступио и пред Савјетом безбједности УН и то је за нас јако важан помак - сматра Анђелковић.

Он је навео да је први пут неко од српских политичара тако отворено свјетској заједници изнио шта се дешава у БиХ и до које мјере високи представника гази све демократске норме.

Анелковић истиче да Запад није хомоген, иако Срби понекад мисле да је јединствен и да је у цјелини против српског народа.

- На Западу постоје они који су против нас, али постоје и реални добронамјерни кругови који су отворени за истину - рекао је Анђелковић.