latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:00 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Поднесена кривична пријава против Валентина Инцка

Предсједник Удружења грађана Источна алтернатива Републике Српске, Војин Павловић, поднио је данас Основном суду у Сребреници кривичну пријаву против високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка због његове најаве наметања закона о забрани негирања геноцида, чиме, како је наведено, крши Устав и законе БиХ.
Удружење грађана "Источна алтернатива" - Фото: СРНА
Удружење грађана "Источна алтернатива"Фото: СРНА

Павловић је рекао да најављеним наметањем тог закона Инцко "чини један од највећих злочина - злочин против мира".

- Уколико буде тај закон наметнут БиХ и окружење неће бити пасивно и могуће је изазивање сукоба и сматрамо да Инцко, због угрожавања мира, треба да одговара иако има дипломатски имунитет - поручио је Павловић.

Он каже да Источна алтернатива жели да из Сребренице поручи да ће, уколико дође до наметања тог закона, подићи народ на ноге по узору на Србе у Црној Гори.

- Ми не желимо сукобе и рат него стабилну и јаку Републику Српску - истакао је предсједник Источне алтернативе.

Павловић сматра да Инцко својим бахатим односом, спроводећи замисли Бењамина Калаја о јединственој босанској нацији, жели да српски народ уништи и протјера из БиХ наметањем закона којим може бити свако оптужен за изношење мишљења или утврђивање истине о ратним страдањима.

- Нема више ћутања! Сва дозвољена правна средства биће употријебљена за одбрану Републике Српске - поручио је Павловић.

У пријави за покретање кривичне тужбе против Инцка тражи се да надлежни органи спроведу истрагу и утврде ко стоји иза наметања тог закона и да одговара по међународним законима за изазивање сукоба.

Источна алтернатива тражи и преиспитивање Инцковог односа и прећутног одобравања дјеловању терористичких исламистичких организација у БиХ које сију смрт у Европи и свијету.

У пријави се од правосуђа тражи да саслуша Инцка у вези са прикривањем доказа о злочинима које су муџахедини починили над српским народом од 1992. до 1995.године.

Источна алтернатива захтијева да правосуђе што хитније спроведе истрагу због сталног притиска ОХР-а на Републику Српску и да Инцко са сарадницима буде проглашен непожељном особом у Српској и БиХ, а да се средства за рад ОХР-а усмјере за борбу против ковида 19.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко недавно је најавио да је спреман да неметне "закон о забрани негирања геноцида" уколико не буде усвојен до 11. јула наредне године.