latinica  ћирилица
25/11/2020 |  09:32 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Камп у Живиницама затвара Липу?

Нови привремени прихватни центар за илегалне мигранте могао би да буде формиран на територији општине Живинице, што би довело до растерећења на локацији Липа у Унско-санском кантону или чак до стављања катанца на тај камп у српском селу које се налази између Бихаћа и Босанског Петровца, пише Глас Српске.
Камп Липа (фото:mondo.ba) -
Камп Липа (фото:mondo.ba)

Лист наводи да је, након што је недавно, само на основу одлука локалне и кантоналне власти, без консултација са нивоом БиХ који је надлежан за то, затворен прихватни центар Бира у Бихаћу, велики број илегалних миграната измјештен у камп у Липи.

Тај потез је, како се наводи, изазвао страх код мјештана села Липа, а задовољни нису ни мигранти, јер их је ту више него што капацитети дозвољавају.

У Министарству безбједности у Савјету министара наводе да би у БиХ, на иницијативу Делегације ЕУ у БиХ, а од аустријске Владе, требало да стигне 135 контејнера за смјештај око 2.500 илегалних миграната.

- Ново насеље за смјештај би требало да буде организовано на простору неперспективне војне имовине у мјесту Циљуге, општина Живинице, а након одлуке федералне Владе о уступању простора Министарству безбједности за те потребе - рекао је саговорник Гласа Српске из Савјета министара.

Он је оцијенио да је тренутно тешко квалификовати какав ће то бити камп или центар, да ли привременог карактера, али сматра да ће вјероватно бити привремени прихватни центар, што би могло довести и до затварања Липе.

Најјачи притисак од почетка мигрантске кризе трпи Унско-сански кантон због близине са ЕУ, а план проширења прихвата мигранта у кантонима недавно је потврдио и сам министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић, који је навео да су за то обезбијеђена средства и да чека састанак са премијером ФБиХ Фадилом Новалићем и предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.

Глас Српске подсјећа да међународне организације годинама шаљу новац БиХ како би ублажила посљедице мигрантске кризе, те да је само од јануара до краја јула ове године дозначено више од 30 милиона КМ.

Њихови представници су бурно реаговали након одлуке у Унско-санском кантону да затворе Биру, као и због пријетњи да та судбина чека и Мирал у Великој Кладуши, те нагласили да то БиХ води у хуманитарну катастрофу јер је камп Липа попуњен и није опремљен за зимске услове, а попуњени су и капацитети у Сарајеву.