latinica  ћирилица
25/11/2020 |  09:28 ⇒ 11:02 | Аутор: РТРС

Млади политиколог из Доњих Подградаца отворио мини сирану (ВИДЕО)

Тридесетседмогодишњи Душко Малешевић, политиколог из Доњих Подградаца код Градишке, један је од младих оснивача мале породичне сиране. На идеју је дошао тако што је у свом селу окупио неколико произвођача млијека и понудио им нову перцепцију промоције и пласмана њихових производа од млијека.
Производња сира - Фото: РТРС
Производња сираФото: РТРС

Наша екипа увјерила се да управо оваква прича говори да је итекако могућ квалитетан живот на селу, под условом да се идеја спроведе у дјело на овако добар начин, као што је то урадио Душко.

Размишљајући како покренути сопствени бизнис и шта то у селу недостаје, Душко је заједно са сестром Александром схватио да је то производња домаћих производа од сировог млијека. Са локалним малим фарамерима, који имају до 2 -3 краве, и који имају проблем откупа сировог млијека, договорио се да откупљује тај вишак и да од тог млијека производи различите врсте сирева.

- Ово је прва година како смо кренули у производњу, сналазимо се, учимо и радимо заједно са нашим произвођачима. У нашем селу нема довољно млијека па га откупљујемо и из других села. План нам је да отворимо пет до шест малих откупних станица - каже Душко који производи осам врста сирева, међу којима је екстра тврди и тврди сир, једну врсту полутврдог сира, двије врсте свјежег сира, крем сир и кришка сир.

- Ово се све не би могло произвести да није струке и помоћи технолога, јер само уз такве савјете се једино може успјети - прича млади предузетник.

Капацитет ове мини сиране је 500 литара млијека, а произведе око педесетак килограма сира дневно. Ова година није нимало лака ни за кога, па тако ни за Душка који се прилагођава тржишту. Ови сиреви ће се моћи купити у локалним маркетима у Градишци, а од сљедеће седмице и у Бањалуци.

Министарство пољопривреде у сеоским подручијима подржава младе произвођаче и има различите видове подршке, а један од њих је и набавка опреме. Министарство је такође подржало и Душкову идеју.

- У плану нам је да посјетимо ову сирану и да видимо на који начин функционише цијели систем, с обзиром да је производња кренула ове године. У сваком случају подржавамо овако једну успјешну причу - истиче Миљан Ербез, савјетник у ресорном министарству за ЕУ интеграције у области сточарства,

 Душко истиче да има у плану да прошири сирану, да достигне капацитет од 2.000 литара млијека на дневном нивоу. Искључиво ће за сада своје производе пласирати локалним тржним, сиреви ће имати приступачну цијену, тако да ће сви грађани, како каже, моћи да их купе.