latinica  ћирилица
24/11/2020 |  21:14 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Небензја: Дејтонски споразум основа мира и стабилности

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја изразио је наду да ће вечерашњи састанак амбасадора земаља чланица Савјета безбједности УН, поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног спораума, доказати да је овај споразум основа мира и стабилности.
Василиј Небензја - Фото: Screenshot
Василиј НебензјаФото: Screenshot

Он се нада да ће овај сусрет помоћи конструктивном и отвореном дијалогу.

- Позвали смо представнике три главне партије, нажалост, представник једне политичке партије Бакир Изетбеговић одлучио је да не присуствује састанку, али нам је драго што је послао писмо. Нисмо ни на који начин намјеравали да умањимо важност Предсједништва БиХ, али формат овог сусрета допушта нам да позовемо и незваничне представнике - рекао је Небензја на почетку састанка, који је организован на његову иницијативу.

Он је истакао да гласове предсједника СНСД-а Милорада Додика и ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, који учествују на састанку, желе чути, јер "они као вође политичких странака представљају гласове народа".

Изетбеговић је писаним путем одбио да присуствује јер сматра, како је навео у писму, да су требали бити позвани чланови Предсједништва БиХ, а не лидери странака.