latinica  ћирилица
24/11/2020 |  20:58 ⇒ 20:58 | Аутор: СРНА

Линта: Неразумна провокација Валентина Инцка

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је као неразумну провокацију најаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да је спреман да наметне закон о забрани негирања геноцида у БиХ.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Ријеч је о једној у низу провокација Валентина Инцка која је усмјерена против Републике Српске, Србије и читавог српског народа. Апсолутно је апсурдна и безумна изјава Инцка да ставља у исту раван Холокауст који је нацистичка Њемачка починила над Јеврејима у Другом свјетском рату и ратни злочин над Бошњацима у Сребреници - навео је Линта.

Линта је истакао да Инцко добро зна да је Хашки трибунал био политички суд који је основан да суди политичким и војним лидерима српског народа на основу фалсификованих доказа и лажних изјава свједока сарадника, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Добро је познато да је Међународни суд правде 2007. године донио пресуду да су поједине јединице Војске Републике Српске тобоже починиле геноцид у Сребреници искључиво на основу политичких пресуда Хашког трибунала - истакао је Линта.

Он је додао да у међународној заједници многи знају да је главни циљ Хашког трибунала био да Србе представи као злочинце, а Бошњаке као жртве.

- Србија, Република Српска и српски народ не прихватају и никада неће прихватити најбезочнију лаж и измишљотину да се у Сребреници десио геноцид - указао је Линта.

Он сматра да Србија треба да покрене дипломатску, правну и политичку борбу у међународној заједници за утврђивање праве и пуне истине о догађајима који су се десили у Сребреници 1995. године.

Према његовим ријечима, потребно је, између осталог, организовати округли сто на коме би учестовали представници научних и образовних институција, угледни адвокати, правници и личности из јавног живота из Србије и региона.

- Након тога потребно је организовати међународну конференцију на које би, између осталог, биле позване свјетски познате личности из области науке, умјетности, безбедности, стручњаци за геноцид, војна лица која су била свједоци читавог догађаја у јулу 1995. године и други - додао је Линта.