latinica  ћирилица
24/11/2020 |  19:15 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Требиње: Све мање слободних кревета у ковид одјељењима (ВИДЕО)

У Требињу је нагло повећан број обољелих од корона вируса, у односу на број становника.
Болница Требиње - Фото: РТРС
Болница ТребињеФото: РТРС

Стање је тешко у болничким ковид одјељењима, а број слободних кревета све је мањи. У менаџменту Болнице кажу да, због недостатка медицинског кадра, не размишљају о другом простору, а за лијечење пацијената, претворене су поједине љекарске собе и други расположиви простор.

Број обољелих лица, који су смјештени у болничка ковид одјељења, достигао је 107.

Капацитети су на измаку, па би ускоро требало да буде ријешено питање опремања додатног простора. План је да за лијечење ковид пацијената буде на располагању укупно 148 кревета.

- Са додатним простором, који могу да се претворе у болесничке собе, може још да се направи тридесетак мјеста, што би требало да задовољи црне прогнозе за наредни период - навео је Станко Буха, помоћник директора за медицинске послове Болнице Требиње.

Слободних мјеста на ковид одјељењима је мало. Због недостатка здравствених радника, одустало се од намјере да Дом ученика у Требињу буде претворен у ковид одјељење.

- Не можемо очекивати да дођу љекари или медицинско особље из других локалних заједница, у овом тренутку сви остају у Болници - истакао је Стеван Бекан, начелник Штаба за ванредне ситуације, Град Требиње.

На подручју Требиња активно је око 500 обољелих од вируса корона. Мањи број лијечи се у ковид одјељењима, а остали, са лакшим симптомима, примају терапију у кућним условима. Координациони тим на нивоу Града донио је одлуку да се све структуре укључе у збрињавање обољелих.

- Наш циљ је да у наредном периоду буде што мање смјештено, али исто тако да ни један грађанин Требиња и са регије, не буде оштећен у том дијелу да добије адекватну заштиту - поручио је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Из Болнице је потврђено да је и даље ван погона велики број здравствених радника, и да постојећи расположиви кадар ради на измаку снага.

Због повећања броја обољелих од вируса корона, испаштају пацијенти са другим обољењима.

Координационо тијело, на нивоу Града, због лакше комуникације између локалних структура власти и медицинских установа, усвојило је више закључака, од којих и тај да све примједбе и недоумице око лијечења могу да се пријаве на број 121.