latinica  ћирилица
24/11/2020 |  17:12 ⇒ 17:13 | Аутор: СРНА

Рогановић: Спровести све мјере превенције

Инфектолог у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске Татјана Рогановић позвала је грађане Републике Српске на заједничку борбу против вируса корона, те истакла да је за то неопходно спровести све прописане мјере превенције.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

- То подразумијева ношење заштитиних маски, физичку дистанцу и прање руку. Кад год је могуће треба да избјегавамо боравак у затвореном простору, а просторије да адекватно провјетравамо. Такође и сви који имају потврђену инфекцију или сумњају на њу не треба да излазе из својих кућа, иако можда још нису добили званично рјешење санитарне инспекције о забрани изласка - рекла је Рогановићева Срни.

Она је додала да је, према званичном извјештају из УКЦ-а, у овој здравственој установи укупно хоспитализован 431 пацијент позитиван на вирус корона, те да су смјештени на више различитих локација.

- У Клиници за инфективне болести је смјештено 75 пацијената, у старој Пулмологији 67, на интензивним његама, а то су Клиника интензивне медицине за нехирушке гране и Клиника за интензивно лијечење и реанимацију, укупно 57 пацијената. То су пацијенти који захтијевају инвензивну и неинвензивну механичку венрилацију - рекла је Рогановићева.

Према њеним ријечима, у Одјељењу за гинекологију и акушерство смјештена су четири пацијента, у Клиници за дјечије болести три, а сви остали у Централном медицинском блоку гдје су на шест спратова смјештени пацијенти обољели од ковида 19.

Она је додала да је са јучерашњим даном било укупно девет преминулих пацијената.

Када је ријеч о клиничкој слици хоспитализованих пацијената, Рогановићева је рекла да се хоспитализују пацијенти само са најтежом клиничком сликом, односно пацијенти који имају доказану инфекцију ковид 19 или високу сумњу на њу, те којима је радиолошки потврђено обострано запаљење плућа.

Она је нагласила да већина пацијената не може да дише самостално, већ уз помоћ терапије кисеоником.

Рогановићева је нагласила да је здравствени систем Српске оптерећен и да се користе максимални капацитети, додајући да чињеница да су пацијенти смјештени више локација и да је Централни медицински блок већим дијелом морао бити претворен у ковид болницу, говори о озбиљности ситуације и максималној попуњености капацитета.

- Нажалост, свакодневно облијевају и здравствени радници јер су максимално изложени, а све ово предуго траје упркос свим мјерама превенције. То значи да је на тај начин ограничен и број оних који пружају здравствене услуге. Још све издржавмо, али здравствени радници су све више изоловани, а капацитети су све попуњенији - закључила је Рогановићева.