latinica  ћирилица
24/11/2020 |  13:18 ⇒ 13:19 | Аутор: СРНА

Георгиеву јесте забрањен улазак, али без временског ограничења

Управа полиције Црне Горе донијела је рјешење о забрани уласка у Црну Гору лицу чији су иницијали В.Г, али оно није временски ограничено, односно рок важења забране није 10 година као што је наведено у саопштењу адвокатске канцеларије која га заступа, саопштено је из ове управе.
Владо Георгијев - Фото: РТРС
Владо ГеоргијевФото: РТРС

- На рјешењу се не наводи тачан датум престанка важења, већ се само наводи да се забрањује улазак у Црну Гору лицу В.Г, који је носилац личне карте са роком важења до 14. маја 2030. године. Овај датум је, од стране правних заступника, тумачен као рок важења забране уласка у Црну Гору, што није тачно - саопштено је из црногорске Управе полиције.

Службеници Станице граничне полиције Херцег Нови су, приликом редовних граничних провјера на граничном прелазу Ситница, 27. августа око 13.30 часова на улазу у Црну Гору контролисали Владу Георгиева, држављанина Србије, и том приликом установљено је да му важи мјера забрана уласка у Црну Гору.

- Увидом у електронске евиденције које води Управа полиције Црне Горе, утврђено је да постоје разлози националне, односно унутрашње безбједности или јавног здравља, чиме су били испуњени услови да се овом лицу на граничном прелазу Ситница не дозволи улаз у Црну Гору - навели су из полиције.

Сходно Закону о странцима, службеници граничне полиције Херцег Нови су поступили по овој мјери и лицу уручили рјешење о забрани уласка у Црну Гору, на које је поднијета жалба Адвокатске канцеларије "Томановић", пуномоћника В.Г.

Министарство унутрашњих послова Црне Горе, поступајући по овој жалби, поништило је рјешење Управе полиције и Сектору граничне полиције предмет вратила на поновни поступак и одлучивање.

Сектор граничне полиције је 21. октобра дописом упознао Сектор криминалистичке полиције о другостепеном рјешењу Министарства унутрашњих послова које је донијето по жалби В.Г. и указано је на недостатак првостепеног рјешења у којем се не наводе разлози забрањивања уласка овог лица у Црну Гору, те се за поновни поступак и одлучивање обавезује Сектор граничне полиције.

Од Сектора криминалистичке полиције су затражене повратне информације о разлозима евентуалне пријетње по унутрашњу безбједност тог лица, како би био покренут поновни поступак са потпунијим подацима.

Сектор граничне полиције је покренуо поновни поступак и сходно Закону о странцима 2. новембра донио рјешење којим В.Г. забрањује улазак у Црну Гору, а којим није одређено тачно на који временски период.

Конкретно образложење разлога, који представљају ризик по унутрашњу безбједност Црне Горе, су подаци означени степеном тајности и не могу бити презентовани странци у рјешењу о забрани уласка у Црну Гору.

Сектор граничне полиције је 5. новембра Министарству спољних послова, Генералном директорату за конзуларне послове и дијаспору, доставио другостепено рјешење Министарства унутрашњих послова, које је донијето по жалби, као и ново рјешење о забрани уласка коју је донијела Управе полиције Црне Горе, са молбом да изврши уручење наведених рјешења преко Амбасаде Црне Горе у Београду.

Из Адвокатске канцеларије Томановић, која заступа Владу Георгиева, јуче је саопштено да је Министарство унутрашњих послова Црне Горе усвојило жалбу ове адвокатске канцеларије и поништило рјешење о забрани уласка у Црну Гору, али је Управа полиције Херцег Нови поново забранила улазак Георгиеву, и то на период од 10 година.