latinica  ћирилица
24/11/2020 |  13:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Црна Гора дуго нема контролу над вирсом корона

Епидемиолог Милена Поповић-Самарџић изјавила је данас да Црна Гора дужи временски период нема контролу над епидемијом вируса корона.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

О томе свједочи податак из примарне здравствене заштите да се све више пацијената са упалом плућа лијечи у кућним условима, истакла је она.

Поповић-Самарџић је у Јутарњем програму ТВЦГ нагласила да је то добар показатељ колико је све изван контроле.

- Ти људи су преморени, до скоро је било 12 љекара који су током десет дана бринули о 5.500 заражених у Подгорици - навела је.

На питање да ли Црна Гора бира између здравља и економије, она је истакла да избора између те две опције нема и да у је неко, како је рекла, лажно наметнуо.

- Ми смо земља која се ослања на услужни сектор, који немамо ако имамо оволики здравствени проблем, ми немамо ни економију ако имамо овакав јавно-здравствени систем. Дакле, у прилог томе рећи ћу да све земље које су добре у контроли епидемије, то су једине земље које су успјеле да сачувају показатеље економске стабилности - навела је Поповић-Самарџић.

Говорећи о пооштравању мјера за спречавање ширења вируса корона, препоручила је увођење и контролу, а за јаз између НКТ-а и Института за јавно здравље каже да је примјер неусаглашености између политике и струке, па би требало изабрати да ли ће се водити политиком и интересним појединих структура или јавно-здравственим проблемом и мишљењем стручне јавности.

- Као посљедицу тога имамо овакве резултате, лутамо између приоритета једне структуре, па друге структуре, повлађивање једној, па другој структури. Ми константно санирамо штету због лутања у стратегији - истакла је Поповић-Самарџић.