latinica  ћирилица
24/11/2020 |  12:34 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Арлов: Градишка међу три града који су највише помогли активности Одбора

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је данас да је Градишка међу три локалне заједнице у Републици Српској које су издвојиле највише средстава за хуманитарне активности овог одбора и помоћ Србима на Космету.
Милорад Арлов и Зоран Аџић - Фото: СРНА
Милорад Арлов и Зоран АџићФото: СРНА

Арлов је новинарима након састанка са градоначелником Градишке Зораном Аџићем рекао да је ова локална заједница једна од 24 у Српској које подржавају рад Одбора, те да је за изградњу Дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици издвојила укупно 9.000 КМ.

- Три четвртине овог објекта је изграђено и недостаје још око 50.000 евра да буде завршен. Вјерујем да ћемо то успјети уз велику хуманост локалних заједница и грађана из Републике Српске. То ће бити наш тврди печат хуманости, као да смо изградили манастир у Косовској Митровици - нагласио је Арлов.

Он је навео да Градишка и њене школе учествују и у другим хуманитарним активностима Одбора, те изразио задовољство што је прихваћена његова иницијатива да се Градишка на Дан града 24. априла наредне године братими са општином Зубин Поток.

Арлов је данас Аџићу, те директорима градишке Гимназије и Основне школе "Данило Борковић" Снежани Кочић и Нади Густоварац уручио захвалнице за учешће у акцији изградње Дневног центра у Косовској Митровици и том приликом им поклонио и књигу "Хумано срце Српске" аутора Славка Басаре.

Аџић је истакао да је Градишка од почетка укључена у хуманитарну активност спајања дјеце Косова и Метохије и Републике Српске, те да су сваке године дјеца са Космета била гости својим вршњацима из градишких школа.

- Жеља нам је била да та дјеца дођу, упознају Републику Српску и Градишку, уживају и нађу нове пријатеље - нагласио је Аџић.

Он је нагласио да је град Градишка финансијски подржао и пројекат водоснабдијевања ОШ "Јован Цвијић" у Зубином Потоку и издвојио средства за изградњу Дневног центра у Косовској Митровици.

- Наставићемо и даље да помажемо да се Дневни центар што прије заврши. Наше опредјељење је да, у складу са могућностима, помогнемо Србима на Космету - рекао је Аџић.

Директор Гимназије Градишка Снежана Кочић захвалила је ученицима који су учествовали у хуманитарнима активностима и њиховим родитељима који су их васпитали да буду хумани, те додала да ће и даље наставити са сличним активностима.

Нада Густоварац, директор ОШ "Данило Борковић", навела је да ова школа посљедњих осам година учествује у хуманитарним активностима Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије, те да су ученици ове школе у два наврата били домаћини дјеци са Космета.

Аутор књиге "Хумано срце Српске" Славко Басара рекао је да књига обухвата период од 2008. године, када су чланови Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије, заједно са ветеранима Фудбалског клуба "Врбас" из Бањалуке, отишли да фудбалом бране Србе од онога што су албански сецесионисти хтјели да ураде неколико мјесеци прије тога једнострано проглашавајући независно Косово.

- Отишли смо да бранимо нашу јужну покрајину и од тада се закотрљала једна прича која траје 13 година, а за то вријеме је господин Арлов 133 пута био на Косову и Метохији - истакао је Басара.

Он је додао да је писање књиге трајало двије и по године, те да је циљ да на једном мјесту буде сачувана успомена на све досадашње хуманитарне акције Одбора за помоћ Србима на Космету.

Басара је навео да је цијена једне књиге 60 КМ или 50 КМ ако се купи 10 примјерака или више, те да је дио средстава од продаје намијењен за помоћ болесној дјеци на Косову и Метохији.