latinica  ћирилица
24/11/2020 |  12:15 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

Представљен први трејлер филма о Марини Абрамовић (ВИДЕО)

Премијера филма “Повратак кући - Марина Абрамовић и њена деца“ заказана је за 5. децембар у онлајн биоскопу МОЈ ОФФ.
Марина Абрамовић (Фото: tumblr) -
Марина Абрамовић (Фото: tumblr)

У јеку пандемије, када је “виртуелна“ дворана најпознатијег домаћег кућног биоскопа МОЈ ОФФ домаћин многих фестивала, премијерно у Србији ће управо на том мјесту бити приказана интимна прича “Повратак кући – Марина Абрамовић и њена деца“, о животу једне од најпознатијих личности савремене умјетности Марини Абрамовић.

Филм описује дилеме које су окупирале истакнуту умјетницу током младости коју је провела у родном Београду, љубавним изборима и коначно, посебној врсти умјетничке усамљености која се готово увијек везује за појам изврсности.

– Имала сам 55 година када сам дошла у Њујорк, у коме сам имала три рада која су потпуно промијенила мој умјетнички статус – ово је само један од издвојених дијелова искреног разговора Марине Абрамовић са редитељем Борисом Миљковићем забиљеженог у овом филму.

– Ово је амбулантни филм који прати емоцију јунакиње, непосредно, са малим коментарима, саучествујући са њеним осјећањима, како то бива када пратите живот истински великх умјетника. Ми не покушавамо да откријемо, тумачимо или освијетлимо, јер смо управо ми ти које она тумачи, открива или просвјетљује. Ово би требало да буде скица о њој и нама. О Марини и њеној дјеци – рекао је редитељ, а Сарајево, Сао Паоло, Валенсија, Варшава само су неки од градова чији су филмски фестивали већ приказали Миљковићев филм и чија је публика имала прилику да погледа документарно остварење инспирисано путујућом ретроспективном изложбом “Чистач“ са којом се, након 40 година, Марина Абрамовић враћа у свој родни Београд.

– Када сам била млада мислила сам да је наш стан врхунац луксуза. Сада, када се сјетим свега, мислим да је наш дом заиста ужасно мјесто – рекла је Марина Абрамовић.

Филм је реализовала фирма “Акција продукција“, са продуценткињом Јованом Караулић, у сарадњи са “LLC Abramovic“. Монтажу је радио Никола Пурић, а композитор и дизајнер звука је Петар Антоновић.