latinica  ћирилица
24/11/2020 |  09:11 ⇒ 09:12 | Аутор: Агенције

Маск престигао Гејтса по богатству

Власник компанија Тесла Моторс и Спејс-икс Илон Маск престигао је Била Гејтса на Блумберговој листи милијардера и постао други најбогатији човјек на свијету.
Илон Маск (Фото: НАСА) -
Илон Маск (Фото: НАСА)

Након што су порасле цијене дионица компаније Тесла нето вриједност богатства Илона Маска повећана је на 128 милијарди долара, што је довољно да у овом тренутку буде други најбогатији човјек на свијету према Блумберговој листи.

Маск је на почетку године на овој листи био 35. али је у међувремену због бројних успјешних пројеката његова вриједност повећана за 100,3 милијарде долара, што представља рекорд када је у питању пораст вриједности у једној години.

Овим растом Маск је на листи престигао Гејтса, што ће му свакако представљати додатну сатисфакцију, с обзиром на то да је неколико пута долазио у сукоб с оснивачем Мајкрософта.

Прва расправа Маска и Гејтса односила се на електричне аутомобиле, када је Маск поручио како Гејтс о њима нема појма, а све је кулминирало током пандемије гдје су мишљења двојице милијардера о односу према вирусу жестоко супротстављена.

На листи најбогатијих људи према Блумбергу и даље води оснивач Амазона Џеф Безос, а осим Маска и Гејтса, у врху листе суи  Бернар Арно и Марк Цукерберг.