latinica  ћирилица
24/11/2020 |  08:02 ⇒ 08:57 | Аутор: РТРС

Почиње вакцинација против сезонског грипа

У Републици Српској данас почиње вакцинација против сезонског грипа.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић рекао је да је Институт набавио 20.000 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 5.000 комерцијалних вакцина, која кошта 26 КМ.

Он је истакао да данас почиње и вакцинација по комерцијалном принципу - за све грађане који желе да се вакцинишу против грипа а немају право на бесплатну вакцину.

Зељковић је нагласио да је ријеч о четворовалентној вакцини, која штити од четири соја вируса грипа, те да је то једна од вакцина које се користе у цијелом свијету.

Он је позвао грађане да приликом вакцинације посебно воде рачуна о епидемиолошкој ситуацији, да буду стрпљиви и да приликом чекања у редовима воде рачуна о свим препорученим мјерама, посебно да носе маске и држе дистанцу.

Епидемиолог Јела Аћимовић истакла је да право на бесплатну вакцинацију имају пацијенти на хемодијализи, обољели од шећерне болести, пацијенти лијечени кардио-хируршким методама, ХИВ позитивни, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, запослени на инфективним клиникама, одјељенима интензивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са примањем хемотерапије, трансплантирани и лица са посебним потребама која бораве у колективном смјештају.

- Сви они се вакцинишу у надлежним домовима здравља. Када је ријеч о комерцијалној вакцинацији, она се обавља у Институту за јавно здравство, од 8.00 до 16.00 часова, на више пунктова - рекла је Аћимовићева.

Она је навела да сви грађани који желе да се вакцинишу прво треба да позову бесплатни број 0800-50-555 да закажу термин, како се не би стварале гужве.