latinica  ћирилица
24/11/2020 |  07:21 ⇒ 07:21 | Аутор: СРНА

Неће бити сабирних центара у Српској

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска остаје при томе да у њој неће бити сабирних центара за мигранте, као и да је немогуће замислити да, због кризе у БиХ са мигрантима, Оружане снаге БиХ изађу према граници са Србијом.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Када је ријеч о мигрантима, Додик је рекао да је постојао покушај да се Републици Српској наметне да има три сабирна центра за мигранте, у Бијељини, Залужанима и Трнову, како је раније одлуку донио Савјет министара у којем су били СДС и ПДП, али да је то Влада Српске одбила и рекла да то не долази у обзир.

- Мигранти могу да пролазе, али остајем при томе да нема сабирних центара у Српској - рекао је Додик, те подсјетио да је ранији министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић открио да је амбасадор БиХ у Пакистану дао 3.500 лажних виза за безбједносно опасне мигранте.

Додик је рекао за ТВ Хепи да је Српска, због ситуације са мигрантима, добила да је БиХ потписала споразум о реадмисији са Пакистаном, тако да се сада сваки нелегални Пакистанац може "спаковати" и вратити у Пакистан, те да је због те мјере задњих мјесеци број миграната у БиХ смањен.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да је неподношљиво и немогуће замислити да, због кризе у БиХ са мигрантима, Оружане снаге БиХ изађу према граници са Србијом, те да се то неће десити док он сједи у Предсједништву, јер је потребна и његова сагласност.

- Не могу да изведу војску. Када би поставили војску према Србији, онда треба одлука да се она повуче, а /чланови Предсједништва БиХ/ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић то не би хтјели. Мигранте војска неће спријечити /да улазе у БиХ/, дајте да донесемо неке друге мјере - рекао је Додик.