latinica  ћирилица
23/11/2020 |  23:09 ⇒ 24/11/2020 | 09:02 | Аутор: СРНА

Додик: Високи представник не може више Српској да учини никакво зло

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Републици Српској више никакво зло не може да чини ни високи представник, мада стално то покушава, али да су његова рјешења увијек привремена.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да БиХ има међународну супервизију и међународни протекторат, у којем влада странац који није изабран.

Подсјетио је да је Анекс 10 Дејтонског споразума увео високог представника, који је требало да буде тумач цивилног дијела споразума и нема извршну власт, а онда су наметнута "бонска облашћења" да високи представник доноси законе.

- Ти закони које доноси високи представик су неодрживи, мијењају Устав БиХ. Ако се промијени устав, онда легализујемо све што су урадили. Онда је све готово, затварамо радњу. Ми Срби то не смијемо дозволити - рекао је Додик за ТВ Хепи.

Навео је да припада људима који не вјерују у БиХ.

- Срби су само тражили дејтонски статус и то не можемо да добијемо - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је и Венецијанска комисија рекла да је високи предаставник вишак и да не може земља у ЕУ са међународним протекторатом, додајући да су онда отишли још даље у тој "запетљаности" и убацили три странца у Уставни суд, који са Бошњацима чине већину и доносе одлуке и законе.

- То нигдје нема. Ја сам трагао, то нигдје нема. Ако је ишта доказ суверенитета, то је да Уставни суд мора да буде неприкосновен - рекао је Додик.

Додик је оцијенио да Република Српска само озбиљним приступом може да сачува своју позицију, жели у ЕУ, али да се уважи реалност у БиХ, те подсјетио на примјере Белгије, Њемачке, Аустрије, које су чланице ЕУ.

- Ми само тражимо да будемо видљиви онолико, колико смо у Уставу. Ако нам кажете да је европски циљ да се одрекнемо механизма у којем се штитимо да нас прегласају у БиХ, онда то не може да се деси. То није фер ни коректно од странаца да се тога одрекнемо - рекао је Додик, наводећи да је спреман да то каже, без обзира колико ЕУ била моћна.

Он је рекао да се не зна шта носи историја и да ли ће за 50 година да постоји ЕУ, или ће још неке земље да изађу, а Српска би требало да преда нека своја права.

Додик је навео да је проблем што се покушава да се моделира БиХ, да се прихвати доминација грађанског концепта - један човјек, једна глас, али да је то могуће само у доминантно једнонационалним земљама, док је у вишенационалним то проблем.

- Постоји једна пропаганда који иде за тим – "пусти ове приче о борби за државу, да видимо од чега се живи" - навео је Додик напомињући да се, у ствари, без државе не може да живи.

Додик је рекао да у контактима са странцима постоји ниво до којег он може да прича и да они никада не кажу да треба укинути Републику Српску, али све раде на томе, иако причају да долазе у доброј намјери.

- Тачно знам шта Република Српска хоће, а шта неће. Хоће да буде дио дијалога. А шта неће? Та врста прича о промјени устава коју нам намећу, да легализујемо неке њихове ствари које су већ учинили, а да ми само дигнемо руку, то се неће десити док ја и моји људи сједимо и бранимо интересе Српске - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, да ли ће доћи нека генерација која ће то урадити, то је у рукама народа.

- Тај велики демократски свијет, под наводницима, стално је очекивао да Српска ћути, наметали су промјене устава. Мени никад неће бити досадно да говорим да не постоји у уставу правосуђе, тајне службе, било какви приходи на нивоу БиХ. А данас све то има - рекао је Додик.

Додик је нагласио да тражи да се примијени међународни уговор, а да њему кажу да зато руши Дејтон, што је апсурдна ситуација.

- Познате су методе странца "завади, па владај". Странци раде најчешће субверзивно и када дјелује да помажу. То сам окусио на многим мјестима - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да нико од странаца није реаговао на Резолуцију СДА, у којој се залажу за БиХ без Републике Српске, са регијама, у којима Срби не би могли да спроводе своју аутентичну и националну политику, док осуде све из Републике Српске на сам помен да је БиХ тешка и неодржива, да нема базичног конзенсуса.

Говорећи о ултиматуму високог представника Валентина Инцка да се скине плоча са именом Радована Карацића на Палама, Додик је рекао да се тражи од њега да ту плочу скине, али да та прича није уопште у надлежности Предсједништва БиХ.

- Шта то значи ако од мене траже да физички скинем плочу. С друге стране, у Сарајеву су улице, школе по њиховим злочинцима и то никоме не смета. Од страдалих Бошњака покушавају да нам наметну причу о геноциду, а за страдање Срба ништа. То је недоспустиво - навео је Додик.

Говорећи о Сребреници, Додик је рекао да се о томе није ништа причало до 2001. године, па чак ни послије Дејтона 1996. године, а Алија Изетбеговић није ниједном отишао у Сребреницу, него" та харанга да је то геноцид почиње одједном 2001. године доласком Педија Ешдауна за високог представника".

Он је подсјетио да је тадашња Влада Републике Српске под међународним пријетњама и притиском усвојила извјештај о Сребреници, као и да су смјењивани српски политичари, полицајци, без могућности да се жале.

Додик је рекао да ниједна хашка пресуда није дошла до убијених 8.700 Бошњака у Сребреници, како је писало у том извјештају, те додао да је немогуће да је за тих седам сребреничких дана побијено толико људи, али је тај извјештај у Хагу коришћен као чињеница, те да га је касније Српска поништила.

Он је подсјетио да су у Српској формиране двије експертске комисије за страдање Срба у Сарајеву и за Сребреницу, те да је извјештај за Сарајево, који су написали најеминентнији стручњаци из области страдања, демографије, историје, геноцида, презентован и показао да је 11.000 Срба нестало и убијено у различитим приватним и другим затворима које је организовала такозвана Армија БиХ.

Додик је рекао да у Сарајеву неће да објасне шта је било у тим логорима, јер желе да нестану Срби који су прошли кроз те логоре, јер постоји још живих свједока, а до сада нико није отворио никакав процес.

- У том извјештају се каже да су Срби као национална заједница угушени и нестали у Сарајеву, што је озбиљна квалификација. На том простору је било 158.000 Срба, а сада неколико хиљада - рекао је Додик.

Он је навео да су Срби на подручју Сарајева имали више од 50.000 стамбених јединица и пословних објеката, а извлачи се рачуница да је то 50 милијарди КМ богатства, не рачунајући путеве, јавне објекте, позоршита и друго шта је прављено од заједничких средстава, што говори о сатирању Срба.

- Нема нико да је одговарао што је убијао и опљачкао Србе. Суд и тужилаштво то не раде, а Запад, који би требало да буде правичан, игнорише то... Нама се Сарајево намеће као заједнички град, а улице тамо носе назив "Зелених беретки", које су масакрирале Србе - рекао је Додик.

Додик је навео да се у име помирења, као неки узвишени циљ, стално позива да се Срби и Српска одрекну свог идентитета.

- Само си добар Србин ако служиш њиховим интересима, да ти дозвољавају не да ходаш, него да пужеш, онда си добар Србин... Ми се данас не сукобљавамо, нема физичких ексцеса Срба и Бошњака - рекао је Додик.