latinica  ћирилица
23/11/2020 |  19:11 ⇒ 24/11/2020 | 09:03 | Аутор: РТРС

Златне медаље младим иноваторима из Српске (ВИДЕО)

Млади иноватори бијељинске регије, на Међународном фестивалу иновација "Тесла фест" у Новом Саду освојили су четири златне медаље док су три професора Техничке школе "Михајло Пупин", за рад са ученицима и помоћ у реализацији "Тесла феста", награђени дипломама.
Медаље иноваторима - Фото: РТРС
Медаље иноваторимаФото: РТРС

Три златне медаље на "Тесла фесту" освојио је ученик првог разреда бијељинске Техничке школе Марко Јовановић, који се представио са 3Д штампачем, CNC оперативним центром и лед коцком. Злато је добио и Спасоје Симић за ручну против пожарну лопту.

- Ријеч је о 3Д штампачу, то је машина која може да производи објекте у 3Д, стварне објекте од неких материјала, у овом случају од пластике. И он помоћу разних програма успјева да топљењем пластике састави неки објекат - појашњава Марко.

Млади имају идеја, а бијељинско Удружење иноватора пружа им шансу да их реализују. Своје радове углавном финанисрају властитим средствим, а ових дана конкурисали су код Министарства за научно-технолиошки развој и Министарства цивилних послова.

- Ови млади иноватори финансирају сами у великом дијелу иновације. Наша је помоћ више у контексту да им омогућимо да буду представљени, виђени и да оно што су урадили да се створи и да се види на дјелу - навео је Жива Маркин, предсједник Удружења иноватора регије Бијељина.

Традицију успјешних иноватора настављају млађе генерације, па у свакој има по неколико ученика који желе више да науче.

- Има добре дјеце, само што недостаје средстава, требало би више да се улаже у дјецу, поготово у ове иновације јер све скупо - истакао је Милан Капетина, професор у Техничкој школи "Михајло Пупин", Бијељина.

Паметна кућа, паметни пластеник, паметне наочаре, кацига за слијепе само су неке од иновација, награђених у протеклих 10 година. Млади иноватори из Бијељине очекују и резултате са бањалучког ИНОСТ-а, који је ове године одржан он лајн.