latinica  ћирилица
23/11/2020 |  18:07 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

БиХ: Повлаче се са тржишта четири производа

Са тржишта БиХ повлаче се и уништавају ходалица за бебе, бициклистичка кацига, те плутајућа помагала за пливање јер представљају озбиљан ризик за кориснике, објавила је Агенција за надзор над тржиштем БиХ.
Агенција за надзор над тржштем - Фото: Агенције
Агенција за надзор над тржштемФото: Агенције

Ријеч је о ходалици "БЕ 3568", поријеклом из Кине, која представља озбиљан ризик од повреде за дјецу јер није стабилна и може се преврнути, не испуњава безбједносне захтјеве прописане у стандарду БАС ЕН 1273:2010, а ознаке, упутства за употребу и информације приликом куповине нису написане на једном од службених језика у БиХ.

Из Агенције наводе да је фирма из Брчког, која је увозник ове ходалице, предузела добровољне мјере повлачења са тржишта, враћање од потрошача и уништавање ходалице, те обавјештавање потрошача о ризицима и начину враћања производа.

Бициклистичка кацига /Спортс прцтион 01011706/ из Кине је несигурна јер није усклађена са Наредбом о личној заштитној опреми и не испуњава све захтјеве према стандарду БАС ЕН 1078+А1:2013, а не пружа заштиту од удара и повреда, истиче се у саопштењу.

Увозник овог производа предузео је мјере његовог повлачења са тржишта и уништавање, а потрошачима који су га купили, савјетује се да га не користе, већ врате увознику или у трговину малопродаје.

Прслук за пливање "Свиминг вест", чија је земља поријекла Кина, представља ризик од утапања корисника јер није усклађен са Наредбом о личној заштитној опреми, не испуњава све захтјеве према стандарду БАС ЕН 13138-1:2016, нема прописану чврстоћу, сигурносни неповратни вентили нису у функцији, а коморе задржавају мање од 50 одсто оригиналног потиска.

Из Агенције наводе да је увозник добровољно повукао овај производ са тржишта и уништио.

Појас за пливање /Фиве-Пиеце Белт Траинер/, из Кине, представља ризик од утапања корисника јер не испуњава све захтјеве према стандарду БАС ЕН 13138-1:2016, нема прописану чврстоћу, а ни упозорења, пратећих ознака и обавезних обавјештења о производу.

Увозник је добровољно повукао производ са тржишта и уништио, а потрошачима који су га купили, препоручује се да га не користе и врате увознику или у трговину гдје су га купили.