latinica  ћирилица
23/11/2020 |  15:29 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

"Неприхватљив бошњачки захтјев за поништавање избора"

Предсједник Коалиције "Заједно за Сребреницу" Радомир Павловић изјавио је да су сви чланови бирачких одбора данас потписали записнике и констатовали да су избори у Сребреници протекли демократски, мирно и у фер атмосфери, те истакао да је неприхватљив захтјев бошњачке Иницијативе "Моја адреса Сребреница" за понављање избора због непостојећих пропуста и лажних оптужби представника те иницијативе.
Коалиција "Заједно за Сребреницу" - Фото: СРНА
Коалиција "Заједно за Сребреницу"Фото: СРНА

Павловић је на конференцији за новинаре упозорио да Иницијатива "Моја адреса Сребреница" врши притисак на Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ и члана те комисије Суада Арнаутовића, који даје упутства како да дође до понављања избора у Сребреници, да би се по сваку цијену промијенио изборни резултат, према којем је бошњачка страна изгубила изборе.

Досадашњи подаци са редовних бирачких мјеста показују да српски кандидат за начелника општине Младен Грујичић са 4.466 гласова има недостижну предност у односу на бошњачког кандидата Алију Табаковића са 1.870 гласова, јер још није обрађено 1.420 гласова који су стигли путем поште и гласова у одсуству.

- Када би сви ти гласови припали Табаковићу он не би могао достићи Грујичића јер је разлика у броју добијених гласова на редовним бирачким мјестима 2.596 гласова у корист Грујичића - рекао је Павловић, који је и предсједник сребреничког СНСД-а.

Павловић тврди да бошњачка страна на све начине тражи резервну варијанту и врши притисак да по сваку цијену добије изборе у Сребреници и користи се лажима и разним инсинуацијама.

- Провјером смо утврдили да особе, за које ЦИК БиХ тврди да су гласале са нерегуларним документима, имају важећа лична документа. Неприхватљиво је да се онемогући бирачко право особама чија су имена на коначном бирачком списку, а које су у периоду од закључивања тог списка, што је учинио ЦИК БиХ, замијениле лична документа јер им је истицао рок важења. За неколико особа чија су имена наведена утврдили смо да имају важећа лична документа - истакао је Павловић.

Он је поставио питање ЦИК-у БиХ како се могло догодити да на бирачким списковима на биралиштима за гласање у одсуству за Сребреницу у ФБиХ гласају особе које су умрле.

- Тражимо од ЦИК-а БиХ да провјери бројне неправилности на бирачким мјестима у одсуству за Сребреницу на које смо указали. Евентуално наметање одлуке да се понове локални избори у Сребреници био би преседан који би изазвао нетрпељивост, међунационалне тензије и поремећај односа у овој средини, што може имати несагледиве посљедице - поручио је Павловић.

Члан коалиције и предсједник сребреничког СДС-а Момчило Цвјетиновић навео је петнаестак имена особа које имају уредна лична документа, а за које је на основу пријава бошњачке стране ЦИК навео да су гласале са неважећим личним каратама иако се зна да се може гласати и са другим документима као што су пасош или возачка дозвола.

- Сва ова лица која су наведена имају важеће личне карте. Овдје се ради о бошњачком политичком притиску на изборе у Сребреници да би се скренула пажња са нерегуларности на биралиштима на којима се у одсуству гласало за Сребреницу на којима ми немамо увид у бирачке спискове, а посматрачима се не омогућава да прате изборни процес - појаснио је Цвјетиновић.

Оцијенио је да је ријеч о настојању бошњачке стране да покуша довести у питање регуларност избора у Сребреници или легитимност локалне власти у том мјесту.

Актуелни начелник општине Сребреница, који води у изборној трци за то мјесто и на овим изборима, Младен Грујичић рекао је да је огроман притисак ЦИК-а на Општинску изборну комисију.

- Инсистираћемо да ЦИК има исте аршине када је у питању гласање у Сребреници и за Сребреницу у ФБиХ. Имамо извјештаје наших посматрача о гласању у одсуству. Бошњачка страна се узда у гласове у одсуству и путем поште, али са 1.420 гласова остварених на тај начин, које ће ЦИК обрадити, коначани побједник избора се не може промијенити - истакао је Грујичић.

Он је навео да је ово прилика и да се коначно истражи какве се све малверзације дешавају на биралиштима у ФБиХ за гласање у одсуству за Сребреницу.

- Са свих бирачких мјеста за гласање у одсуству добили смо десетине примједби наших посматрача које смо упутили ЦИК-у, који није реаговао не те примједбе, док је експресно реаговао на примједбе бошњачке стране. Изричито тражимо да се провјере све примједбе јер ће то показати да у ФБиХ није гласао оволики број бирача и да су тамо гласали људи који су умрли, са истеклим личним картама и туђим документима и тако ће се утврдити ко заиста настоји да преваром добије изборе и домогне се власти по сваку цијену, а то нисмо ми - поручио је Грујичић.

Он је изразио очекивање да ће овај, како је рекао, циркус да се заврши, али да се провјери све и да нема разлога за поништавање избора јер бошњачка страна не може добити изборе због једноставног разлога, а то јесте да више Срба живи у овој општини.