latinica  ћирилица
21/11/2020 |  18:43 ⇒ 23:07 | Аутор: РТРС

Званичници БиХ очекују кандидатски статус наредне године (ФОТО/ВИДЕО)

Потпредсједник Европске комисије Жозеп Борељ борави у званичној посјети БиХ, али ништа од очекивања да ће европски званичник на 25. годшњицу мира стићи са понудом кандидатског статуса за БиХ. Догодине, ако БиХ испуни услове, поручио је Борељ, и без лекција и придика, позвао званичнике БиХ на испуњавање 14 приоритета.
Додик, Комшић и Џаферовић са Жозепом Борељом - Фото: СРНА
Додик, Комшић и Џаферовић са Жозепом БорељомФото: СРНА

На вриједности Дејтонског мировног споразума, мир и консензус, указао је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, али уз подсјећање да ни након четврт вијека, за дан који је донио мир у БиХ није било консензуса, јер се 21. новембар празнује само у Српској.

Дејтонски мировни споразум донио је мир, а на основу политичког договора о политичком систему у БиХ, омогућена је стабилност и помирење, рекао је предсједавајући бх. Предсједништва Милорад Додик, за којег су највећа вриједност Дејтонског споразума године и деценије без етничких сукоба.

Достигнуће некада сукобљених страна јесте и консензус као једини темељ одлучивања, каже Додик.

- БиХ је земља вишенационална и вишевјереска. Дејтонски споразум је рекао да је састављена од два ентитета и три народа и то је основ за све будуће договоре. Разумијемо да треба да се прикључимо на европски пут, али он сигурно не може да буде без Дејтонског баланса и консензуса, као односа доношења политичких одлука кроз механизам координације - јасан је Додик.

Да ли је механизам координације, успостављен у БиХ напорима и европских институција и за друга два члана Предсједништва БиХ, такође механизам напретка, који може убрзати европску перспективу БиХ?

- Надам се да ћемо након данашње подршке Бореља и ми у БиХ превазићи једну лошу политичку атмосферу и климу, као и да ћемо изаћи из клишеа сталних свађа и непродуктивних расправа - истакао је Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Додик, Комшић и Џаферовић са Жозепом Борељом

Жељко Комшић, хрватски члан Предсједништва БиХ каже да посјета Бореља потврђује да Европска комисија и ЕУ као цјелина стоје иза напретка БиХ, пружа помоћ и у тренутној ситуацији и генерално када је ријеч о путу БиХ ка ЕУ.

Помирење у БиХ јесте саставни дио 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, јасна је порука високог представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозепа Бореља.

Поздрављајући заједничку изјаву чланова Предсједништва БиХ поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, Борељ је истакао да је овај историјски датум добра прилика да се осврнемо на све што се дешавало у прошлости, али и да се окренемо будућности.

- Сада домаће власти морају интензивирати напоре на реформама, које ће земљу и грађане довести корак ближе ЕУ. Статус кандидата може се разматрати тек када имамо напредак исказан на сви 14 кључних приоритета, исказаних у Мишљењу Европске комисије и ту наглашавам важност напретка у складу са овим приоритетима - навео је Борељ.

Додик, Комшић и Џаферовић са Жозепом Борељом

Но, честитке из ЕУ грађанима БиХ поводом 25 година од успостављања мира, у сјенци су пандемије ковида.

Губитак јавних прихода рјешаван је аранжманом са ММФ-ом и са Европском комисијом, али Додик упозорава да је без нових пакета помоћи, БиХ пред великим изазовима. Очекује да ЕУ неће БиХ изоставити из пакета помоћи креираних за земље чланице.

- Уколико не будемо рјешавали економске посљедице на прави начин, оне ће се мултипликовати на политичким разликама, које ћемо тешко зауставити. БиХ није случај, она је дио укупних проблема присутних у цијелом свијету - казао је Милорад Додик, предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ.

Очекивања руководства оба дома Парламентарне скупштине БиХ јесу да би у 2021. години у којој нема избора, БиХ могла испунити услове за добијање статуса кандидата за пуноправно чланство у ЕУ.

Потпредсједник Европске комисије Жозеп Борељо охрабрио је реформске намјере парламентараца јер каже, динамика европског пута и зависи од опредјељења домаћих лидера.