latinica  ћирилица
21/11/2020 |  17:32 ⇒ 22/11/2020 | 07:53 | Аутор: СРНА

Додик ће се бесједом опростити од блаженопочившег патријарха Иринеја

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствоваће сутра у Храму Светог Саве на Врачару Светој заупокојеној литургији Његовој светости патријарху српском Иринеји.
Патријарх српски Иринеј (Фото: Милан Илић/РАС СРБИЈА) -
Патријарх српски Иринеј (Фото: Милан Илић/РАС СРБИЈА)

Додик ће се бесједом опростити од блаженопочившег патријарха Иринеја, речено је Срни у кабинету предсједавајућег и српског члана Предсједништва.

Литургију, која почиње у 9.00 часова, служиће митрополит дабробосански Хризостом, а саслуживаће више архијереја и свештеника Српске Православне Цркве /СПЦ/, као и гости из других помјесних православних цркава.

Бесједиће епископ бачки Иринеј, након чега ће бити служено опијело.

Након опјела, бесједама ће се опростити и старјешина Саборног храма Светог архангела Михаила у Београду протојереј-ставрофрор Петар Лукић, митрополит дабробосански Хризостом и предсједник Србије Александар Вучић.

Српски патријарх ће потом бити сахрањен у крипти Храма Светог Саве.

Свети архијерејски Синод обавијестио је раније свештенство, монаштво и вјерни народ да ће се током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха српског Иринеја, СПЦ стриктно придржавати мјера које су због тешке епидемиолошке ситуације у Србији прописали наделжни државни органи.

Из тог разлога, обезбијеђен је директан пренос на првом програму Радио-телевизије Србије, а Свети Синод позива свештенство и вјернике да умноже личне молитве за покој душе патријарха.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је јуче у Београду.

Повезане вијести:

На сахрани патријарха ће говорити митрополит Хризостом, Вучић, Додик и Лукић