latinica  ћирилица
21/11/2020 |  16:02 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј изражавао дубока православна осјећања српског народа

Интерпарламентарна скупштина православља /ИСП/, са сједиштем у Атини, изразила саучешће Српској православној цркви и њеним вјерницима поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја, који је за вријеме пастирске службе изражавао дубока православна осјећања српског народа, као и наду у боље сутра.
Патријарх Иринеј (Фото:СПЦ) -
Патријарх Иринеј (Фото:СПЦ)

- Патријарх Иринеј уживао је поштовање свих нас у овој међународној парламентарној организацији која окупља посланике из 27 држава свијета. Сарађивали смо на многим пољима откривања истине Цркве Христове и лично смо упознали Његову оданост приципима правде, истине и солидарности - наводи се у поруци саучешћа.

ИСП наглашава да се патријарх Иринеј борио до посљедњег дана, не штедећи труд за очување јединства једне и нераздјељиве Цркве Христове, као и за рјешавање проблема савременог свијета.

- Његово самоодрицање нимало није било умањено ни током тешког периода пандемије кроз коју пролазимо. На Божјем Суду пратиће га љубав свих православних хришћана - додаје се у тексту.

Поруку саучешћа Српској православној цркви предао је Александар Чотрић, шеф делегације Скупштине Србије у Интерпарламентарној скупштини православља.

Патријарх Иринеј је у фебруару прошле године Интерпарламентарној скупштини православља уручио орден Светог цара Константина за исказану подршку у очувању вјерског и културног насљеђа Српске православне цркве на Косову и Метохији.

Његова светост патријарх српски преминуо је јуче у Војној болници у Карабурми, а биће сахрањен сутра у крипти Храма Светог Саве на Врачару.