latinica  ћирилица
21/11/2020 |  13:27 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

На путу ка ЕУ морају учествовати сви нивои власти

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда изјавио је да у процесу европских интеграција морају учествовати сви нивои власти у складу са уставним уређењем, јер ће тако успјех бити загарантован, због чега у БиХ и постоји механизам координације у процесу придруживању ЕУ.
Представници Савјета министара са Жозепом Борељом - Фото: СРНА
Представници Савјета министара са Жозепом БорељомФото: СРНА

Беванда је истакао да европске интеграције немају алтернативу, те да су сви политички актери у БиХ сагласни да је пут у ЕУ оно што ће допринијети бољем животу свих грађана БиХ.

Он је послије састанка са потпредсједником Европске комисије Жозефом Борељом у Сарајеву, на којем је била и министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић истакао да је свима јасно како је неопходно убрзати реформе на европском путу те да сви у БиХ треба да преузму одговорност за свој дио обвеза, уз пуно поштовање Устава и важећих закона.

Беванда је у својству шефа делегације Савјета министара захвалио Борељу за посјету, која је успјешно реализована у вријеме пандемије вируса корона и тешкоћа са којима се суочио цијели свијет, саопштено је из Савјета министара.

Беванда и Турковићева данас су се у Сарајеву састали са Борељом са којим су разговарали о европској перспективи БиХ 25 година након потписивања Дејтонског мировног споразума.

Током састанка је посвећена посебна пажња обавезама које БиХ има у процесу испуњавања услова за пријем у ЕУ и испуњавању 14 приоритета из Акционог плана из Мишљења Европске комисије.

На састанку је констатовано да се од ЕУ очекује да помогне БиХ у рјешавању мигрантске кризе у БиХ.

Турковићева је захвалила ЕУ за свеукупну досадашњу помоћи, истакавши и изразито важну одлуку ЕУ да омогући приступ БиХ инструментима и иницијативама доступним државама чланицама у оквиру борбе против пандемије вируса корона.

Према њеним ријечима, европска перспектива је кључни приоритет БиХ и потребно је одржавати сталну комуникацију са институцијама ЕУ о важним циљевима које треба постићи.

Она је нагласила да је БиХ оптерећена проблемом илегалних миграција и додала да се очекује пуна подршку ЕУ за рјешавање мигрантске кризе.

Борељ је рекао да очекује да Савјет министара остане посвећен спровођењу реформи које ће БиХ омогућити да напредује ка ЕУ, те позвао институције БиХ да појачају динамику спровођења реформи на европском путу.

Састанку су присуствовали и Милорад Ђурђевић, представник предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, те шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер