latinica  ћирилица
21/11/2020 |  12:15 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Музеј Српске учествоао на форуму "Лекције из Нирнберга"

Музеј Републике Српске учествовао је на Међународном научно – практичном форуму "Лекције из Нирнберга".
Музеј Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј Републике СрпскеФото: РТРС

Међународни научно – практичном форум „Лекције из Нирнберга“ одржан је 20. и 21. новембра у Музеју Побједе у Москви поводом 75. годишњице почетка Нирнбершког процеса.

Форум је посвећен очувању историјског сјећања на улогу Нирнбершког процеса у успостављању модерног свјетског поретка.

На овом веома значајном Међународном форуму, учешће су узеле државне, јавне и политичке личности, правници, научници, просвјетни радници и представници музејске заједнице из 85 субјеката Руске Феферације и 31 државе Европе и свијета.

Другог дана Форума, 21. новембра, одржана је сесија "Музеји као центри очувања историјског сјећања и разумијевања трагедије Другог свјетског рата".

Уводно излагање на сесији, послије домаћина из Русије, имао је директор Музеја Републике Српске, Миладин Савић, након којег су се обратили учесници из Њемачке, Пољске, Бјелорусије и Словеније.

Директор Музеја Републике Српске је у говору нагласио значај Нирнбершког процеса којим су  осуђени највећи нацистички злочинци, утврдио посебну улогу музеја у приказивању трагедије Другог свјетског рата, са посебним освртом на страдање српског становништва у логору Јасеновац, осудио ревизионизам и манипулације историјским чињеницама из Другог свјетског рата и указао на огроман допринос српског становништва у борби против фашизма.

Циљ сесије је да се скрене пажња јавности на дио свјетског културног насљеђа које свједочи о трагедији цивилног становништва и злочинима нацизма. Посебна пажња је била усмјерена на допринос музеја у формирању јавног мјења широм свијета на основу историјских чињеница из Другог свјетског рата. Учесници су се сложили да лекције из Нирнберга не говоре толико о прошлости, колико о будућности човјечанства.

Учествовање Музеја Републике Срспке на овом међународном форуму омогућено је уз посредство Представништва Републике Српске у Руској Федерацији. 

Због епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом, Форум се одржава у онлајн формату.