latinica  ћирилица
21/11/2020 |  11:31 ⇒ 11:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Влада Србије усвојила оштрије мјере

Влада Србије прописала је нове мјере, које ће бити на снази почев од уторка ујутру, па наредних десет дана, а прва од њих је скраћење радног времена до 18.00 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима.
Влада Србије (@SerbianGov) - Фото: Тwitter
Влада Србије (@SerbianGov)Фото: Тwitter

Друга мјера је обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме, односно ношење заштитне маске, у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама гдеј се не могу избећи међуљудски контакти.

Слиједи забрана свих јавних окупљања са присуством више од пет особа, у затвореном и на отвореном простору.

Од ове мјере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта - односно минимум четири квадратна метра по особи.

Влада је прописала и омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

Уведена је и мјера строге контроле обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.

Међу новим мјерама је и строга контрола спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мјера које су на снази.

Ове мјере су орочене на период од десет дана, након чега ће бити изнова размотрене у свјетлу кретања епидемиолошке ситуације, речено је за Танјугу у Влади Србије.