latinica  ћирилица
21/11/2020 |  10:52 ⇒ 10:53 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Вријеме је да се "укине окупациона управа над БиХ"

Историчар Драгомир Анђелковић оцијенио је да би 25 година, колико се ове године навршава од потписивања Дејтонског мировног споразума, требало да буде коначни тренутак да се "укине окупациона управа над БиХ".
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

Анђелковић у изјави за Срну наводи да БиХ данас функционише на начин који у неким елементима подсјећа на британско колонијално царство из 19. вијека - постоје ентитети који воде своју политику, а над њима се уздиже власт гувернера.

Он напомиње да је Република Српска у великој мјери својим храбрим ставом успјела да обузда агресивно или нападно понашање високог представника и његове администрације, али да над БиХ у цјелини и Републиком Српском и даље постоји "та мрачна сенка".

- Вријеме је да се она елиминише и да грађани добију права као у свим демократским земљама да до краја самостално одлучују о својој судбини - грађани, народи и ентитети, а не неко са стране да се мијеша, јер ако БиХ има основа да постоји, онда тај основ мора да се заснива на вољи конститутивних народа и ентитета, а не на страној принуди и присили - каже Анђелковић.

Према његовим ријечима, Дејтонски споразум постигао је ефекат прије 25 година, јер је престао рат и БиХ поново добила виталност, али су они који су тај споразум кршили угрожавали ту виталност.

- Они који су кршили ових 25 година Дејтонски споразум покушавајући да га претворе у нешто што није замишљено за БиХ, да је централизују, они су ту виталност која је после рата поново БиХ добила све вријеме угрожавали, све вијреме су наметали нешто што је противно вољи бар два од три народа и сигурно једног ентитета и великог броја кантона - наводи Анђелковић.

Он истиче да се таквом политиком БиХ угрожава.

- Ако свијет, и грађани и народи БиХ желе њен опстанак, онда се морају вратити изворним принципима Дејтона који подразумевају слободу свих и равноправност - закључује Анђелковић.

Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски мировни споразум, је мировни договор постигнут на данашњи дан у америчкој ваздухопловној бази Рајт Петерсон којим је прекинут грађански рат у БиХ.

Према том споразуму, БиХ је подијељена на Републику Српску и муслиманско-хрватску Федерацију.

Конференција је трајала од 1. до 21. новембра 1995. године, а главни учесници су били тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић, предсједник Хрватске Фрањо Туђман, Алија Изетбеговић, амерички посредник Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Споразум је званично потписан у Паризу 14. децембра.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.