latinica  ћирилица
20/11/2020 |  18:34 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Укинут притвор шесторици ухапшених у Сокоцу

Суд БиХ укинуо је притвор и одредио мјере забране Миладину Гашевићу, Момиру Кезуновићу, Браниславу Кезуновићу, Жељку Гашевићу, Јадранку Шуки и Алекси Гордићу, који су осумњичени за злочини против човјечности почињен на подручју општине Соколац 1992. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Њима је одређена забрана напуштања подручја општине Соколац, осим без претходног одобрења Суда да би се појавили у овом предмету, а не могу промијенити ни пребивалиште, односно боравиште, без претходног судског одобрења.

Осумњиченим су забрањена путовања, а ради извршења ове мјере привремено им се одузимају важеће путне исправе које су дужни без одлагања предати Суду или предати доказ о њиховом непосједовању, уз забрану издавања нових.

Забрањен им је прелаз границе БиХ уз коришћење личне карте, саопштено је из Суда БиХ.

Одређена им је и забрана међусобног и састајања с другим осумњиченима у овом предмету, те састајање или на било који начин контактирање са свједоцима Тужилаштва, укључујући приближавање њима на удаљености од 50 метара.

Њима је наређено обавезно три пута седмично да се јављају у Полицијску станицу Соколац, о чему ће полиција редовно извјештавати Суд БиХ.

Изречене мјере забране могу трајати док за њима постоји потреба, а контрола њихове оправданости вршиће се свака два мјесеца.

Осумњичени су посебно упозорени да им се може одредити притвор уколико прекрше изречене мјере забране и обавезе.